One moment please...
 

In dit document worden de wijzigingen die ingaan op 1 januari 2015 besproken.

  1. Werkkostenregeling
  2. Premiekortingen in dienst nemen jongere en oudere werknemers
  3. Premievrijstelling oudere werknemers vervalt per 1 juli 2015
  4. 80%-regeling voor afkoop levenslooptegoed heringevoerd
  5. Verhoging AOW-leeftijd
  6. Loonaangifte 2015
  7. Aangifte loonheffingen via Digipoort
  8. Veranderingen in de heffingskortingen
  9. Minimumloon
  10. Betalingskenmerk stortingen Tijdspaarfonds

 

1. Werkkostenregeling

Vanaf loonjaar 2011 had u elk jaar de keuze om de werkkostenregeling toe te passen of juist de huidige werkwijze van vergoedingen en verstrekkingen te gebruiken. Vanaf 2014 zou de werkkostenregeling verplicht worden, dit is uitgesteld tot 2015. Maar vanaf 2015 heeft u geen keus meer en zult u verplicht de werkkostenregeling moeten toepassen.

Om de werkkostenregeling (WKR) toe te passen, dient u inzicht te hebben in de vergoedingen en verstrekkingen binnen uw bedrijf. Welke vergoedingen en verstrekkingen leggen beslag op de vrije ruimte? Eventueel moeten de arbeidsvoorwaarden van uw medewerkers aangepast worden. Daarnaast kan het zijn dat u aanpassingen moet doen in de financiële en salarisadministratie.

De werkkostenregeling is op de volgende zaken aangepast ten opzichte van voorgaande jaren:

  • De werkkostenregeling is verplicht voor alle werkgevers.
  • Het percentage van de vrije ruimte gaat omlaag van 1,5% naar 1,2% van het totale fiscale loon.
  • In plaats van per aangiftetijdvak mag er één keer per jaar getoetst worden of de vergoedingen en verstrekkingen binnen de vrije ruimte blijven.
  • De eindheffing mag over het bedrag boven de vrije ruimte op concernniveau berekend en betaald worden.
  • Gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur zijn vrijgesteld als ze voldoen aan het noodzakelijkheidscriterium.
  • Korting op producten uit eigen bedrijf is onder voorwaarden vrijgesteld.
  • Het onderscheid tussen vergoeden, verstrekken en ter beschikking stellen vervalt voor een aantal voorzieningen op de werkplek.

Één keer per jaar aangeven
Door de aanpassing dat u één keer per jaar mag toetsen of de vergoedingen en verstrekkingen binnen de vrije ruimte blijven, hoeft u dit niet meer elk aangiftetijdvak te doen. Indien de vrije ruimte van 1,2% van het totale fiscale loon wordt overschreden, dan mag u dit elke tijdvak als een eindheffing opgeven, maar ook in totaliteit in één periode. Als u eindheffing moet betalen, dan dient dit uiterlijk bij de aangifte over het 1e aangiftetijdvak van het volgende kalenderjaar te gebeuren. Hierdoor geeft u de eindheffing over het bedrag boven de vrije ruimte van 2015 uiterlijk aan bij de loonaangifte over periode 1 van 2016.

Concernregeling
Tot 2015 werd de eindheffing van de werkkostenregeling per werkgever berekend. Vanaf 2015 mag deze eindheffing ook op concernniveau berekend worden. Als de concernregeling toegepast wordt, dient de werkgever met het hoogste totale fiscale loon de eindheffing op te nemen in de aangifte loonheffingen.

Voor meer informatie over de regelgeving met betrekking tot de werkkostenregeling kunt u www.belastingdienst.nl/wkr raadplegen.

Voor neer informatie over de Werkkostenregeling in Exact Globe Next kunt u hier klikken.

 

2. Premiekortingen in dienst nemen jongere en oudere werknemers

De voorwaarden voor het toepassen van de premiekorting jongere werknemers zijn per 1 januari 2015 aangescherpt. Zo dient u een verklaring van het UWV/gemeente en een schriftelijke arbeidsovereenkomst of publiekrechtelijke aanstelling bij uw loonadministratie te houden.

De leeftijdsgrens voor premiekorting in dienst nemen oudere werknemers is gewijzigd van 50 jaar in 2014 naar 56 jaar in 2015. Voor bestaande gevallen mag u de premiekorting blijven toepassen. Tevens zijn de voorwaarden aangescherpt voor het toepassen van deze premiekorting. De werknemer moet direct voor hij bij u in dienst kwam recht hebben gehad op een uitkering. Per 1 januari 2015 dient u hiervoor een verklaring te hebben van een uitkeringsinstantie waaruit dit blijkt. Deze verklaring dient ook bij de loonadministratie bewaard te worden.

U kunt deze gegevens ook inscannen en in Exact Globe Next bewaren. Dit kunt u doen door de medewerker te openen via menupad [Salaris, Personeel, Onderhouden] en op tabblad ‘Documenten’ de ingescande bestanden koppelen aan nieuwe documenten.

 

3. Premievrijstelling oudere werknemers vervalt per 1 juli 2015

In 2008 had u recht op vrijstelling van de basispremie WAO/WIA voor de volgende oudere werknemers: 

  • Werknemers die 50 jaar of ouder zijn op het moment dat ze bij u in dienst treden.
  • Werknemers die op 1 januari 2008 bij u in dienst zijn en 54,5 jaar of ouder zijn.

Met ingang van 1 januari 2009 is deze premievrijstelling vervangen door de premiekorting voor oudere werknemers en is er een overgangsregeling ingegaan. Deze overgangsregeling hield onder andere in dat als u de premievrijstelling in 2008 toepaste voor een medewerker en als die medewerker op 31 december 2008 55,5 jaar of ouder was, dan mocht u de premievrijstelling ook in 2009 (en later) blijven toepassen totdat deze werknemer uit dienst gaat of 62 jaar is. Op 1 juli 2015 vervalt deze overgangsregeling aangezien alle werknemers die op 31 december 2008 55,5 jaar of ouder waren, dan minimaal 62 jaar oud zijn. In Exact Globe Next werd automatisch voor deze groep medewerkers de component WAO-VAST – WAO/IVA/WGA-basis met een percentage van 0% berekend.

 

4. 80%-regeling voor afkoop levenslooptegoed heringevoerd

In 2013 konden deelnemers aan de levensloopregeling het levenslooptegoed volledig opnemen, waarbij over slechts 80% van het levenslooptegoed op 31 december 2011, loonheffingen werden ingehouden. In 2014 kon dit niet. In 2015 kunnen deelnemers, die in 2013 geen gebruik gemaakt hebben van deze regeling, hier alsnog gebruik van maken. Bij volledige opname van het levenslooptegoed hoeft over 80% van het levenslooptegoed op 31 december 2013 (inclusief rendement) loonheffingen ingehouden te worden. Na toepassing van deze regeling kan de werknemer geen gebruik meer maken van het overgangsrecht.

Voor het toepassingen van deze regeling in Exact Globe Next kunt u document 24.221.587 raadplegen.

 

5. Verhoging AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd gaat in 2015 omhoog naar 65 jaar en 3 maanden.

 

6. Loonaangifte 2015

Voor 2015 zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd in de loonaangifte:

  • Code aard arbeidsverhouding (code dienstbetrekking) 19-ontslaguitkering is vervallen.
  • Code aard arbeidsverhouding (code dienstbetrekking) 20-gereserveerd is toegevoegd. Deze code mag in 2015 nog niet toegepast worden.
  • De rubriek premiekorting jongere werknemers is toegevoegd. Deze rubriek wordt gevuld door het bedrag van component ‘PKJWN – Premiekorting Jongeren’.
  • De rubriek afdrachtvermindering onderwijs is vervallen aangezien de afdrachtvermindering afgeschaft is per 1 januari 2014.
  • De rubriek loonvermindering code bevalling en zwangerschap is vervallen. Deze code mocht vanaf 1 januari 2014 al niet meer gebruikt worden.
  • De rubriek pseudo-eindheffing hoog loon is vervallen. Deze pseudo-eindheffing vervalt per 1 januari 2015.
  • De volgende eindheffingsrubrieken zijn vervallen:
       o   Eindheffing loon met een bestemmingskarakter
       o   Eindheffing bezwaarlijk te individualiseren loon
       o   Eindheffing geschenken in natura
       o   Eindheffing bovenmatige vergoedingen en verstrekkingen
    Deze rubrieken staan echter nog wel in de loonaangifte, maar mogen niet meer gevuld worden.
  • Wijziging Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) in Wet langdurige zorg (Wlz)
  • Wijziging Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten in Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor jonggehandicapten. De afkorting blijft Wajong.
  • Wijziging Wet werk en bijstand (Wwb) in Participatiewet.

Witte en groene tabel toepassen in één kalenderjaar
Een aandachtspunt voor de loonaangifte is het toepassen van de witte en groene tabel in één kalenderjaar. Als een medewerker in één kalenderjaar loon krijgt waarvoor de witte tabel wordt gebruikt en loon ontvangt waarvoor de groene tabel toegepast wordt, dan dient deze medewerker onder verschillende nummers inkomstenverhouding in de loonaangifte opgenomen te worden. Dit geldt niet alleen voor als er twee soorten loon in hetzelfde aangiftetijdvak uitbetaald wordt zoals bij een ontslagvergoeding tegelijk met het laatste reguliere loon, maar ook als ze in verschillende tijdvakken uitbetaald worden bij bijvoorbeeld een ontslaguitkering enkele maanden na het ontslag.

In Exact Globe Next kunt u via de salarisgegevens het nummer inkomstenverhouding ophogen van een medewerker. De salarisgegevens kunt u opvragen via menupad [Salaris, Personeel, Onderhouden] via de knop ‘Salarisgegevens’ op tabblad ‘Salaris’. Op tabblad ‘Polisadministratie’ kunt u het nummer inkomstenverhouding ophogen voor de betreffende periode. De periode is zichtbaar boven tabblad ‘Polisadministratie’. Het is in Exact Globe Next niet mogelijk om in één periode twee dienstverbanden bij één medewerkersnummer te registreren.

Als bij een medewerker in één periode zowel de witte als groene tabel toegepast dient te worden, zal de medewerker onder een nieuw medewerkernummer aangemaakt moeten worden. Let u hierbij op dat het nummer inkomstenverhouding opgehoogd wordt aangezien deze standaard op 1 staat.

 

7. Aangifte loonheffingen via Digipoort

Met de invoering van SBR (Standard Business Reporting) gaat de Belastingdienst stapsgewijs over op een nieuw, overheidsbreed kanaal: Digipoort. SBR is de standaard voor het samenstellen van financiële rapportages en voor het aanleveren van verplichte rapportages aan overheden. Met SBR worden gegevens in de financiële administratie uniform vastgelegd, zodat u ze eenvoudig kunt gebruiken voor rapportages aan overheidsinstellingen en banken.

De aangiften zoals de btw-aangifte, icp-aangifte en loonaangifte kunt u elektronisch versturen naar de Belastingdienst. Sinds 1 januari 2014 bent u al verplicht om de btw-aangifte en icp-opgave via Digipoort bij de Belastingdienst aan te leveren. De loonaangifte dient vanaf 1 maart 2017 via Digipoort verzonden te worden naar de Belastingdienst.

Het is nu nog niet mogelijk om de aangifte loonheffingen vanuit Exact Globe Next te verzenden via Digipoort. Via het Exact Support Blog zullen wij u op de hoogte houden wanneer de software hiervoor gereed is en welke stappen u hiervoor dient uit te voeren.

 

8. Veranderingen in de heffingskortingen

De arbeidskorting gaat omhoog voor lagere inkomens en omlaag voor hogere inkomens. De arbeidskorting wordt voor hogere inkomens ook verder afgebouwd. De arbeidskorting is verwerkt in de rekenregels in Exact Globe Next.

De werkbonus mag vanaf 1 januari 2015 toegepast worden voor als de werknemer op 31 december 2014 61 jaar of ouder was. Voorgaande jaren was dat vanaf 60 jaar. De werkbonus zit in Exact Globe Next verwerkt in de loonheffingskorting. Indien de loonheffingskorting op ‘Ja’ staat in de salarisgegevens, wordt indien van toepassing automatisch de werkbonus toegepast.  U kunt dit controleren via menupad [Salaris, Personeel, Onderhouden], medewerker openen, tabblad ‘Salaris’, knop ‘Salarisgegevens’, tabblad ‘Loonheffing’.

 

9. Minimumloon

Het minimumloon dat geldt vanaf 1-1-2015 is aanwezig in de eindejaarsversie van Exact Globe Next. Via menupad [Salaris, Verslagen, Rekenvoorschriften] kunt u een verslag van de minimumloontabel opvragen. De peildatum moet wel minimaal op 1-1-2015 staan.

Er is geen landelijk wettelijk minimumuurloon in de wet vastgelegd en kan per sector verschillen. Om het minimumuurloon voor uw sector te berekenen, kunt u het minimumloon per jaar delen door het aantal uren per jaar dat in uw onderneming als normale arbeidsuur geldt.

 

10. Betalingskenmerk stortingen Tijdspaarfonds

APG voert de administratie uit van onder andere de bedrijfstakeigen (BTER) regelingen voor de Cao Bouwnijverheid. Vanaf 1 januari 2015 dienen de betalingskenmerken van de stortingen voor Tijdspaarfonds aangepast te worden. Nu wordt het BSN meegenomen in de omschrijving bij een overboeking naar een rekeningnummer van het Tijdspaarfonds. Wettelijk gezien mag het BSN niet voor BTER-regelingen worden gebruikt. Het registratienummer van de medewerker dient vanaf 1 januari 2015 vermeld te worden in het betalingskenmerk. Dit is een 10-cijferig nummer dat APG aanmaakt zodra de medewerker bij APG bekend is via de loon- en premieopgave.

In Exact Globe Next kunt u het registratienummer van de medewerker opgeven op tabblad ‘Referentienummers’ in het onderhoud van de medewerker in menu [Salaris, Personeel, Onderhouden]. Hier zal een type beschikbaar komen die u kunt gebruiken voor het opgeven van het registratienummer van de werknemer bij APG Bouw. Dit registratienummer zal in de betaling van het tijdspaarfonds meegenomen worden. Referentienummers die ingevuld zijn in de component voor storting tijdspaarfonds bij de medewerker worden niet gebruikt.