One moment please...
 
 
Exact Globe+   
 

Voorraadwaarderingsmethoden binnen E-Productie

Exact Globe Next kent diverse voorraadwaarderingsmethoden: vaste verrekenprijs-classic, vaste verrekenprijs, gemiddelde inkoopprijs (GIP), bijgewerkte GIP, LIFO en FIFO. Echter niet al deze voorraadwaarderingsstelsels zijn toepasbaar binnen E-Productie. Voorraadwaardering tegen de vaste verrekenprijs-classic, gemiddelde inkooprijs (GIP) en bijgewerkte GIP zijn voor u beschikbaar in een productieadministratie.
Hieronder zullen deze voorraadwaarderingsmethodes nader worden toegelicht. Voor voorbeeldberekeningen en meer informatie over de afzonderlijke methodes kunt u klikken op de diverse links die in dit helpdocument geplaatst zijn.

Belangrijk aandachtspunt

Belangrijk om te weten met betrekking tot voorraadwaarderingsmethoden is dat een overstap gevolgen heeft voor uw historische gegevens. Op het moment dat u overstapt (van GIP op VVP bijvoorbeeld) worden zodra u een voorraadwaardering uitvoert alle voorraadtransacties doorlopen. Dit kan in sommige gevallen invloed hebben op de resultaten uit het verleden.Wilt u overstappen doe dit dan altijd in overleg met uw consultant en/of uw accountant, zodat de gevolgen helder zijn alvorens u de overstap uitvoert. Overtuig uzelf altijd van de voordelen danwel nadelen die aan een bepaalde voorraadwaarderingsmethode verbonden zijn.
Standaard zal in Exact Globe Next VVP-classic zijn ingesteld.

VVP-classic

Voor een beschrijving van de voorraadwaarderingsmethode VVP-classic verwijs ik u naar gekoppeld document.

GIP (gemiddelde inkoopprijs)

Als u gebruik maakt van de module E-Productie dan kon u voorheen alleen de voorraadwaarderingsmethode 'vaste verrekenprijs (classic)' toepassen op uw administratie(s).
Met ingang van batch 360 is het tevens mogelijk om voor voorraadwaardering tegen gemiddelde inkoopprijs (GIP) en bijgewerkte GIP te kiezen als u E-Productie gebruikt. Dit is echter een keuze die zorgvuldig overwogen dient te worden aangezien deze waarderingsmethode gevolgen heeft.
Graag wil u met betrekking tot GIP wijzen op de voorbeeldberekening en aandachtspunten die beschreven zijn in dit gekoppelde document.

Via de voorraadinstellingen te benaderen via menupad: [Systeem, Algemeen, Instellingen, Voorraadinstellingen] kunt u onder sectie 'Invoer' het gewenste waarderingssysteem selecteren. (afb.1)
Om met GIP als voorraadwaarderingsmethode te kunnen werken in een productieadministratie dient u in de productieinstellingen een vinkje te plaatsen bij 'Ontvangsten: GIP herberekenen' onder de sectie 'GIP herberekenen'. (afb.2) Deze instelling kunt u vinden via [Systeem, Algemeen, Instellingen, Productieinstellingen]
Voordat u met GIP kan werken binnen E-Productie dient u echter eerst de voorraadwaarderingsmethode van de gehele administratie op GIP te stellen via de reeds genoemde voorraadinstelling.
 


afb.1



afb.2


Bij het werken met GIP als methode van voorraadwaardering wordt gekeken naar de ingegeven inkoopprijs en de aantal ingekochte goederen.
Als deze verschilt van de inkoopprijs in het artikelbestand, berekent de voorraadwaardering een nieuwe (gemiddelde) inkoopprijs aan de hand van de oude waarde van de voorraad plus de waarde van de ontvangen artikelen gedeeld door het nieuwe voorraadaantal. Deze nieuwe (gemiddelde) inkoopprijs wordt de nieuwe inkoopprijs in het artikelbestand indien u hiermee akkoord gaat. De kostprijs kan middels voorraadwaardering (Voorraad, Magazijnbeheer, Voorraadwaardering)
geupdate worden met de nieuwe GIP.
Middels dit systeem wordt uw voorraad gewaardeerd tegen een reële gemiddelde inkoopprijs en niet tegen een geschatte gemiddelde inkoopprijs (als de vaste verrekenprijs).
Bij sterk fluctuerende prijzen is het advies met de vaste verrekenprijs methode te gaan werken. De verschillen die kunnen optreden tussen de vaste inkoopprijs en de huidige inkoopprijs worden dan naar de rekening Prijsverschillen geboekt.

Voor de precieze werking van GIP binnen E-Productie inclusief uitgewerkte voorbeelden wil ik u verwijzen naar helpdocument: Hoe werkt de gemiddelde inkoopprijs (GIP) binnen E-Productie?

Bijgewerkte GIP

Vanaf batch 360 is het mogelijk om uw voorraden tegen bijgewerkte gemiddelde inkoopprijs bij te houden. Dit houdt in dat op het moment dat u een levering invoert op de achtergrond een berekening wordt gemaakt. Deze berekening is als volgt:

totale voorraadwaarde van het artikel / het totaal aantal artikelen

De kostprijs gebruikt in de levering zal het resultaat van deze berekening zijn. Deze methode heeft vooral voordelen indien u niet regelmatig uw voorraden waardeert. Indien u regelmatig uw voorraden waardeert zal het resultaat van regulier GIP hetzelfde of zelfs nauwkeuriger zijn.

De functie van beider methodes is het zo nauwkeurig mogelijk 'schatten' van de te gebruiken kostprijs in de levering. Later wordt deze nog bijgewerkt tot de werkelijke kostprijs. Hoe kleiner het verschil tussen geschat en de werkelijke kostprijs hoe nauwkeuriger uw voorcalculatie zal zijn.

Bij het gebruik van de voorraadwaarderingsmethodes GIP en bijgewerkte GIP is het belangrijk dat u uzelf overtuigt van de berekeningswijze alvorens deze te gaan gebruiken.

Aandachtspunten bij het gebruik van GIP binnen E-Productie

1.    Als je gebruik maakt van GIP dan dient de voorraadwaardering uitgevoerd te worden om een juiste waarde van de uitgiften   (onderdelen) te krijgen. Het moment van voorraadwaardering is van invloed op de herberekening van de ontvangst tijdens het afhandelen van de productieorder. De voorraadwaardering past immers niet de kostprijzen in lopende productieorders aan. Voor deze orders wordt dus tijdens de herberekening gerekend met de 'oude' kostprijzen.

2.    Voorraadwaardering past alleen de uitgiften van de onderdelen aan en niet de ontvangst van het eindproduct.

3.    Een GIP-herberekening van het eindproduct tijdens het afhandelen van een productieorder past alleen de ontvangst van het eindproduct aan. Er is dus geen sprake van een actuele GIP berekening van de uitgegeven onderdelen.

4.    De kostprijs van het eindproduct wordt automatisch bijgewerkt met de nieuwe waarde tijdens het afhandelen van de productieorder.
 
5.    Het moment van het bijwerken van de kostprijs van het eindproduct aan de hand van de nieuwe berekende kostprijs (bijvoorbeeld na voorraadwaardering van de onderdelen) heeft geen invloed op het saldo op onderhanden werk, maar wel op het productieresultaat en op de herberekening van de ontvangst en dus ook op de nieuwe kostprijs van het eindproduct.

6.    Wanneer de huidige voorraad van het eindproduct 0 of negatief is dan wordt de huidige voorraadwaarde niet meegenomen.

7.    Tijdens het afhandelen van een suborder wordt de kostprijs van het halffabrikaat in het artikelonderhoud wel aangepast, maar de kostprijs in de hoofdproductieorder niet. Dit heeft dus consequenties voor de herberekening van de ontvangst en kostprijs van het bijbehorende eindproduct.

8.    Het is achteraf lastig om de berekende waarden te verklaren

 

 

 

 

     
 Main Category: Attachments & notes  Document Type: Support - On-line help
 Category:  Security  level: All - 0
 Sub category:  Document ID: 12.235.687
 Assortment:  Date: 26-02-2025
 Release:  Attachment:
 Disclaimer