One moment please...
 
 
Exact Globe+   
 

Uitleg verwerken resultaat

Introductie

Introductie

De beginbalans van het nieuwe jaar staat altijd voor alle  W&V rekeningen op nul. Voor de balansrekeningen wordt het eindsaldo van het vorige boekjaar overgenomen in de beginbalans van het nieuwe jaar. Dit betekent dat het saldo van alle balansrekeningen niet op nul loopt. Balans en W&V rekeningen zijn dus niet in evenwicht. Dit is met het verwerken van het resultaat opgelost.

 

Uitleg

Het verwerken van het resultaat is niets anders dan het overboeken (en meteen verwerken) van het totaal op alle winst en verliesrekeningen naar de eindejaarsrekening van de balans. (De eindejaarsrekening is een verzamelrekening van de resultaten van voorgaande boekjaren.) Er vindt slechts 1 boeking plaats van de geselecteerde W&V rekening naar de geselecteerde balansrekening (de eindejaarsrekening). Het resultaat is dat de beginbalans voor het nieuwe jaar op nul loopt. Het verwerken van het resultaat kan zo vaak als u wilt.

Voorbeeld:

 

rekening Type rekening Debet Credit
0730 Neutraal, Balans, Credit   9999
9250 Neutraal, W&V, Debet 9999  

De boekingen (transacties) die met deze applicatie (verwerken resultaat) zijn verwerkt, vindt u niet terug op de W&V rekening van de balans. Dit komt omdat deze transactie een speciaal transactietype (P) meekrijgt. Het resultaat is dat het volledige resultaat is nog steeds te zien op de balans (W&V rekeningen) van het oude boekjaar. Op de openingsbalans van het nieuwe jaar een resultaat van nul terug. Het verwerkte resultaat vindt u uiteraard wel terug op de balans rekening, aangezien het totaal van de beginbalans op nul moet lopen.

 

  Oud boekjaar Nieuw boekjaar
Voor verwerken resultaat Op zowel de balans als de W&V rekeningen staat een saldo. Deze saldo's zijn in evenwicht. Alleen op de balansrekeningen staat een saldo. Alle W&V rekeningen staan op nul. Deze saldo's zijn dus niet in evenwicht.
Na verwerken resultaat Op zowel de balans als de W&V rekeningen staat een saldo. Deze saldo's zijn in evenwicht en gelijk aan de saldo's voor het verweken van het resultaat. Op de balansrekeningen staat nog wel een saldo, maar het totaal van de balansrekeningen is nul gezet via het bedrag op de eindejaarsrekening. Alle W&V rekeningen staan op nul. Deze saldo's zijn dus in evenwicht.

 

 

Gerelateerde onderwerpen

     
 Main Category: Support Product Know How  Document Type: Support - On-line help
 Category: On-line help files  Security  level: All - 0
 Sub category: Details  Document ID: 04.459.490
 Assortment:  Date: 26-09-2022
 Release:  Attachment:
 Disclaimer