Voordat u met de module E-Productie gaat werken, kunt u eerst een aantal instellingen te definiëren in menu [Systeem, Algemeen, Instellingen, Productie instellingen]. In dit document wordt de betekenis van deze velden besproken.
U beschikt over de volgende secties:
Deze instelling is alleen aanwezig wanneer u naast de module E-Productie ook E-Project in uw Exact Globe Next licentie heeft. Standaard wordt de OHW methode voor de productieprojecten overgenomen volgens de bovengenoemde instelling. U heeft u echter de mogelijkheid om per productieproject de OHW methode te wijzigen. U heeft dus per productieproject nog de mogelijkheid om van de instelling af te wijken.
Met deze instelling kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van de productie OHW (onderhanden werk) methode of dat u helemaal geen OHW methode wilt gebruiken. Standaard staat de instelling op 'Productie' en worden de kosten voor uitgiftes en de ontvangst van het eindproduct automatisch op de OHW rekening die gedefinieerd is in [Systeem, Algemeen, Instellingen, Grootboekinstellingen] geboekt. Pas bij het afhandelen van de productieorder worden de bedragen op de OHW rekening overgeboekt naar de rekening productie kosten, respectievelijk productie omzet, die gedefinieerd zijn in [Systeem, Algemeen, Instellingen, Grootboekinstellingen].
Wilt u echter geen OHW methode gebruiken, dan dient u deze instelling op 'Nee: OHW' te zetten. De onderdelen, arbeidsuren en machine-uren die uitgegeven worden ten behoeve van het productieproces worden dan direct geboekt op de rekening productie kosten die gedefinieerd is in [Systeem, Algemeen, Instellingen, Grootboekinstellingen]. De opbrengst tijdens het ontvangen van het eindproduct wordt direct op de rekening productie opbrengst die gedefinieerd is in [Systeem, Algemeen, Instellingen, Grootboekinstellingen] geboekt.
De journaalposten met zowel deze instelling op 'Productie' als op 'Nee:OHW' kunt u vinden in document Journaalposten van E-Productie.
Met deze instelling kunt u aangeven of de resultaten op de rekeningen: productie kosten, productie opbrengsten en afval tijdens het afhandelen geboekt moeten worden op het productieresultaat.
Standaard is deze optie geactiveerd zodat tijdens het afhandelen van een productieorder het productieresultaat wordt berekend aan de hand van de rekeningen productie kosten, productie opbrengst en de afval rekening en wordt geboekt op de rekening voor het productie resultaat. De waardes die ooit geboekt zijn op de productie kosten, de productie opbrengst en de afval rekening zijn hierdoor niet meer in kaart te brengen na het afhandelen van de productieorder.
Sommige productiebedrijven willen echter wel een rapportage kunnen maken van de productie kosten en opbrengsten en van het afval. Dan kunt u de instelling deactiveren en worden de resultaten op deze rekeningen tijdens het afhandelen geboekt op het productieresultaat.
Deze instelling is alleen aanwezig wanneer bij de voorraadinstellingen 'Vaste Verrekenprijs (Classic)' als waarderingssysteem is ingesteld, of wanneer de optie 'waarderingssysteem per artikel' is geactiveerd. De optie is alleen actief wanneer u de optie 'Toekenning: Project kopiëren' heeft aangevinkt. Met deze instelling kunnen de werkelijke productiekosten worden bepaald, gebaseerd op de werkelijke inkoopprijs. Hiervoor komen prijsverschillen ten laste of ten bate van de Onderhandenwerk (OHW) rekening. Meer uitleg staat in document Productiegestuurd inkopen.
Met deze instelling kunt u aangeven hoe de extra kosten geboekt dienen te worden wanneer er bij een uitgifte meer wordt uitgegeven dan gepland is. Wanneer u de optie 'Productie afval' selecteert worden de kosten bij het afhandelen van de productieorder van de rekening 'Productie: kosten' overgeboekt naar de rekening 'Productie: afval' zoals u deze in de grootboekinstellingen heeft gedefinieerd. Selecteert u de optie 'Productie kosten' dan worden de kosten bij het afhandelen van de productieorder niet overgeboekt van de rekening 'Productie: kosten' naar de rekening 'Productie: afval'.
Wanneer bij een uitgifte meer wordt uitgegeven dan gepland is worden de extra kosten debet geboekt op de rekening 'Productie: Kosten' zoals u die in de grootboekinstellingen heeft gedefinieerd. Wanneer de productieorder vervolgens wordt afgehandeld wordt afhankelijk van deze instelling in combinatie met de productie-instellingen 'Standaard OHW methode' en 'Gebruik productieresultaat' worden, een van de volgende boekingen aangemaakt
Productie: Opbrengst aan Productie: Kosten
Productie: Opbrengst aan Productie: Afval
Als u deze instelling niet aanvinkt, krijgen alle productieorders direct na invoer de status 'Gefiatteerd'. Ook wordt het pictogram 'Gefiatteerd' onderin het stroomschema van de productieorders niet getoond in de rij met pictogrammen. Als u deze instelling wel aanvinkt, moeten alle productieorders eerst gefiatteerd worden. Deze instelling is tevens van belang voor het importeren van productieorders. Wanneer deze optie is aangevinkt dient de geïmporteerde productieorder gefiatteerd te worden ongeacht de status van de geïmporteerde order. Wanneer de instelling is uitgevinkt, kan het fiatteren van de geïmporteerde productieorder worden overgeslagen.
Zodra u de optie 'Vrijgeven: benodigd' uitvinkt, krijgen alle productieorders direct na invoer of fiattering, afhankelijk van uw andere productie instellingen, de status 'Vrijgegeven'. Ook wordt in het pictogram 'Vrijgeven' onderin het stroomschema van de productieorders zichtbaar dat het niet verplicht is om de productieorder vrij te geven. In het pictogram verschijnt de tekst 'Overslaan'. Het vrijgeven is hiermee geen verplichte stap binnen het productieproces. Als u deze instelling wel aanvinkt, moeten alle productieorders eerst vrijgegeven worden voordat de volgende stap in het productieproces kan worden doorlopen. Deze instelling is tevens van belang voor het importeren van productieorders. Wanneer deze optie is aangevinkt dient de geïmporteerde productieorder vrijgegeven te worden ongeacht de status van de geïmporteerde order. Wanneer de instelling is uitgevinkt, kan het vrijgeven van de geïmporteerde productieorder worden overgeslagen.
Als u deze instelling niet aanvinkt, krijgen alle productieorders direct na invoer de status 'Afgedrukt'. Ook wordt in het pictogram 'Afgedrukt' onderin het stroomschema van de productieorders zichtbaar dat het niet verplicht is om de productieorder af te drukken. In het pictogram verschijnt de tekst 'Overslaan'. Het is echter nog wel mogelijk om de productieorder af te drukken, het is echter geen verplichte stap in het productieproces. Als u dit wel wilt, moet u deze instelling aanvinken. Deze instelling is tevens van belang voor het importeren van productieorders. Wanneer deze optie is aangevinkt dient de geïmporteerde productieorder afgedrukt te worden ongeacht de status van de geïmporteerde order. Wanneer de instelling is uitgevinkt, kan het afdrukken van de geïmporteerde productieorder worden overgeslagen.
Productieorders en demontage productieorders kunnen worden gereedgemeld wanneer de logistieke processen gereed zijn. In deze fase zijn de (demontage) productieorders nog niet afgehandeld omdat ze vanuit een financieel oogpunt nog niet zijn afgehandeld. Zodra ook het financiële proces gereed is kunnen de (demontage) productieorders worden afgehandeld. Wanneer u gebruik wilt maken van het gereedmelden van productieorders vinkt u deze optie aan. U beschikt dan overeen extra stap 'Gereedmelden' in het productieproces en over een extra menupad voor het gereedmelden van de productieorders. Voor meer informatie hierover zie Het gereedmelden van een productieorder en demontage productieorder.
Als u deze instelling aanvinkt, kunt u een verzamellay-out gebruiken tijdens het afdrukken van een productiebon. U kunt dit doen door diverse lay-outcodes aan een verzamellay-outgroep te koppelen via [Systeem, Logistiek, Lay-outs, Verzamellay-out productiebonnen]. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als u meerdere soorten productiebonnen tegelijk wilt afdrukken. Als u deze instelling deactiveert, kunt u slechts één enkele lay-outcode koppelen tijdens het afdrukken van de productiebon.
Met deze optie kunt u aangeven of u bij het ontvangen van de productieorders, ontvangstetiketten wilt afdrukken. Wanneer u deze optie niet aanvinkt worden er bij het ontvangen ook geen ontvangstetiketten afgedrukt. Wanneer u deze optie aanvinkt worden bij het ontvangen ontvangstetiketten afgedrukt volgens de lay-out die u bij het veld 'Ontvangstetiketten: Productie' in de sectie 'Logistiek' in de documentinstellingen heeft gedefinieerd. Deze optie is niet van toepassing op het ontvangen van demontage productieorders.
U kunt hier per artikeltype aangeven of u wel of niet gebruik wilt maken van backflushing. Heeft u de backflush instelling bij een artikeltype aangevinkt, dan worden tijdens de ontvangst van het eindproduct de onderdelen conform de aantallen uit de productieorder automatisch uitgegeven. Heeft u deze optie niet geactiveerd dan worden de onderdelen conform de aantallen die u heeft ingegeven bij het uitgeven naar productie uitgegeven.
Wanneer u de functie backflushen gebruikt in combinatie met 'Voorraad controleren' in menu [Systeem, Algemeen, Instellingen, Order instellingen], voert Exact Globe Next een aantal controles uit alvorens de in de stuklijst opgenomen onderdelen middels backflush worden afgeboekt.
Het instellen van de backflush functionaliteit voor de gehele administratie biedt voor veel productiebedrijven echter geen optimale inrichtingsmogelijkheden. Zo kan het noodzakelijk zijn om arbeidsintensieve en dure arbeidsuren wél handmatig te registreren, terwijl het registreren van goedkope arbeidsuren eigenlijk niet noodzakelijk is en dan ook gebackflushed kunnen worden. Om binnen de artikeltypes aan te kunnen geven of er wel of geen gebruik moet worden gemaakt van de backflush functionaliteit kunt u het selectieveld in de kolom 'Backflush in het stuklijstonderhoud activeren of deactiveren per artikeltype. Deze kolom overheerst hierdoor altijd de bovengenoemde productie instellingen.
Wanneer u gebruik wilt maken van backflush voor bijproducten kunt u de optie 'Bijproducten' aanvinken. In dat geval kunt u bij het invoeren van productieorders en een stuklijst op het tabblad 'Stuklijst' de opties 'Bijproduct' en 'Backflush' beide aanvinken. Bij het invoeren van productieontvangsten wordt het aantal bijproducten dat is gebackflushed getoond in de kolom 'Realisatie' getoond. Dit aantal kunt u niet aanpassen. Bij het importeren van stuklijsten en productieorders neemt het systeem de instellingen over zoals die zijn opgenomen in het importbestand van de stuklijst of de productieorder. Wanneer in het importbestand zowel de opties 'Bijproduct' en 'Backflush' zijn aangevinkt, maar de in de productie-instellingen is in de sectie 'Backflush' de optie 'Bijproducten' uitgevinkt, dan wordt tijdens de import alleen de optie 'Bijproduct' van de productieorder of stuklijst aangevinkt.
Wanneer u niet wilt plannen op een medewerker maar op de systeemmedewerker met de medewerker-ID -3, dan kunt u dit bij het onderhoud van de stuklijst aangeven door de optie 'Plannen automatisch' aan te vinken. Wanneer deze is aangevinkt wordt de systeemmedewerker -3 gebruikt. In dit veld kunt een omschrijving/naam opgeven voor de systeemmedewerker met de medewerker-ID -3. Het programma gebruikt deze medewerker en omschrijving bij het invoeren van productieorders in het veld 'Medewerker'.
Wanneer naast E-Productie tevens E-Project in uw licentie aanwezig is heeft het wijzigen van dit veld tevens invloed op hetzelfde veld in de project-instellingen.
Binnen een verkooporder of interne order kunt u beschikbare voorraad in de order toewijzen voor de artikelen die in de order geplaatst zijn. Wilt u in de productie orders ook voorraad toewijzen voor de onderdelen van het eindproduct dan kunt u dit via deze instelling inrichten. Vooral in grote productie ondernemingen waar veel productie orders aanwezig zijn kan het wenselijk zijn om het materiaal automatisch toe te wijzen. Handmatige toewijzing neemt dan namelijk veel tijd in beslag en is niet gebruikersvriendelijk.
Bij deze instelling heeft u de volgende keuzes:
Tijdens het fiatteren/ vrijgeven vindt er een controle plaats tussen het aantal stuks benodigd van de onderdelen uit de stuklijst en de beschikbare voorraad. Is er voldoende voorraad aanwezig, dan wordt dit automatisch (zonder een melding) toegewezen aan de onderdelen. Is er slechts een gedeelte op voorraad of is er onvoldoende voorraad dan krijgt u hiervan een waarschuwing en kunt u kiezen of u wel/ niet wilt doorgaan met het toewijzen. Kiest u voor doorgaan dan wordt het gedeelte dat beschikbaar is toegewezen en het overige niet voorradige deel blijft open staan. Kiest u er voor dat u niet wilt doorgaan dan wordt er geen voorraad toegewezen.
Heeft u deze instelling op 'gefiatteerd' of 'vrijgegeven' gezet, maar heeft u in de productie instellingen ook aangegeven dat het fiatteren of vrijgeven geen verplichte stap is, dan wordt het materiaal bij het aanmaken van een productie order via een eerder proces (vanuit de verkooporder, productie adviezen, backorder) toegewezen.
Deze instelling is actief wanneer bij de instelling 'Toewijzen: Over' de optie 'Gefiatteerd' of 'Vrijgegeven' is geselecteerd. Met deze instelling kunt u aangeven of u automatisch wil toewijzen of automatisch wilt toewijzen en verrijken (waarbij u automatisch magazijnlocaties en serie-/batchnummers kunt toewijzen). Afhankelijk van welke optie u bij 'Toewijzen: Over' heeft geselecteerd vindt dit plaats tijdens het fiatteren of vrijgeven van de productieorder.
De werkwijze voor het automatisch verrijken is hetzelfde als het automatisch verrijken via de knop 'Autom. verrijken' in het uitgifte scherm.
Bij het toewijzen van voorraad wordt er een koppeling gemaakt tussen de behoefte en het aanbod. Deze koppeling wordt gemaakt middels een projectcode. De project-koppeling tussen de behoefte en het aanbod is nodig om de kosten en details op project te kunnen bekijken. Dit kan voor niet project-gestuurde bedrijven minder relevant zijn.
Middels de instelling Toekenning: Project kopiëren' in de orderinstellingen en productie-instellingen, kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van deze koppeling.
Bij het toewijzen kunnen we onderscheid maken tussen de behoefte aan de ene kant en het aanbod aan de andere kant. Bij het toewijzen van aanbod aan de behoefte wordt er een koppeling gemaakt. Of deze koppeling wordt aangemaakt op basis van het project is afhankelijk van de orderinstelling 'Toekenning: Project kopiëren' en de productie-instelling 'Toekenning: Project kopiëren'. De orderinstelling is van toepassing wanneer de behoefte een offerte, verkooporder, serviceorder of interne order betreft. De productie-instelling is van toepassing wanneer de behoefte een productieorder order betreft.
In onderstaande tabel wordt het vesrchil tussen het aan- of uitvinken van deze optie nader toegelicht:
Deze instelling heeft tevens invloed op de instelling 'Productiegestuurde inkoop'. Wanneer u deze optie uitvinkt is de instelling 'Productiegestuurde inkoop' niet actief.
Met deze instelling kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van productiebewerkingen. Zodra u deze instelling activeert krijgt u beschikking over de menupaden [Productie, Inrichting, Bewerkingen] en [Productie, Invoer, Bewerkingen management]. Heeft u de instelling gedeactiveerd dan zijn deze menupaden niet zichtbaar en daardoor niet te gebruiken.
Bewerkingen kunt u eigenlijk zien als een recept voor een maaltijd. In de productiebewerkingen wordt aangegeven wat gedaan moet worden, door wie, op welk tijdstip. Met nauwkeurige bewerkingen bent u er zeker van dat uw medewerkers voorbereid zijn op hun taak in het productieproces, dat de juiste materialen aanwezig zijn en dat de uiteindelijke eindartikelen van een goede kwaliteit zijn. Met de productiebewerkingen kunt u het gehele productieproces in detail uitwerken waarbij u de afhankelijkheid tussen de bewerkingen kunt aangeven. Moet bijvoorbeeld elke individuele bewerking opgevolgd worden door een volgende bewerking, of zijn er parallelseries mogelijk? Hierdoor kunt u de productiviteit verhogen, kwaliteit verbeteren, kosten verlagen en de medewerker planning optimaliseren.
De berekening van het percentage gereed van een bewerking kan handmatig worden uitgevoerd of gebaseerd op de gerealiseerde uren of het aantal gereed van een bewerking. Hier kunt u uw voorkeur definiëren. U heeft de volgende mogelijkheden:
Meer informatie over deze mogelijkheden kunt u lezen in: De berekening van het percentage gereed van de bewerkingen.
Het resterende aantal uren van een bewerking betreft het resterend aantal uren dat nodig is voor dat de bewerking gereed is met het maakaantal uit de productieorder. Informatie over het resterend aantal uren is belangrijk omdat deze invloed hebben op de schedule van de productieorder en de bezetting. Op basis van deze informatie kunt u de planning aanpassen wanneer het geschatte aantal resterende uren afwijkt van de oorspronkelijke planning. Het resterende aantal uren wordt niet getoond in Exact Visual Scheduler, maar wordt gebruikt om de verwachte uren te berekenen. Deze worden onderverdeeld in de Inrichting uren en de Run uren. Op basis van de deze instelling kunt u aangeven hoe het resterend aantal uren berekend dient te worden. U heeft hier de volgende mogelijkheden:
Meer informatie over hoe het resterende aantal uren wordt berekend op basis van deze opties kunt u lezen in: Berekening van de resterende uren van een bewerking.
Zodra u deze instelling activeert wordt de Gemiddelde inkoopprijs herberekend tijdens het afhandelen van de productieorder. Is deze instelling gedeactiveerd, dan wordt de GIP niet herberekend.
Voordat u met de voorraadwaarderingsmethode GIP kunt werken dient u echter ook de voorraadwaarderingsmethode van de gehele administratie op GIP te stellen in de voorraadinstellingen via [Systeem, Algemeen, Instellingen, Voorraadinstellingen]. U dient hier het veld 'Waarderingsmethode' te wijzigen in 'Gemiddelde inkoopprijs'. Voor meer informatie over de werking van GIP in productie kunt u document Hoe werkt de Gemiddelde Inkoopprijs (GIP) binnen E-Productie? raadplegen.
Met deze instelling kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van het stuklijstwijzigingen beheer voor het wijzigen van bestaande stuklijsten of het aanmaken van een nieuwe stuklijstversie. Zodra u deze instelling activeert wordt er een stuklijstwijziging aangemaakt zodra u de stuklijst aanpast of een nieuwe stuklijstversie aanmaakt. Als u een stuklijst wijzigt of een nieuwe versie aanmaakt is het mogelijk om de stuklijstwijzigingen te beheren. Dit kan noodzakelijk zijn voor bijvoorbeeld een Engineer Change Management policy. Zodra de stuklijst wordt aangepast wordt er een stuklijstwijziging aangemaakt en wordt de stuklijst aangepast. Voordat de gewijzigde stuklijst of de nieuwe versie gebruikt kan worden in nieuwe productieorders moet de stuklijstwijziging goedgekeurd of eventueel afgekeurd worden. Alle stuklijstwijzigingen kunt u in Exact Globe Next vinden in [Productie, Invoer, Beheer stuklijstwijzigingen].
Met deze instelling kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van het stuklijstwijzigingen beheer zodra u een nieuwe stuklijst aanmaakt. Zodra u deze instelling activeert wordt er een stuklijstwijziging aangemaakt zodra u een nieuwe stuklijst aanmaakt. Als u een nieuwe stuklijst aanmaakt is het mogelijk om de stuklijstwijzigingen te beheren. Dit kan noodzakelijk zijn voor bijvoorbeeld een Engineer Change Management policy. Zodra de stuklijst is aangemaakt wordt er een stuklijstwijziging aangemaakt. Voordat de nieuwe stuklijst gebruikt kan worden in nieuwe productieorders moet de stuklijstwijziging goedgekeurd of eventueel afgekeurd worden. Alle stuklijstwijzigingen kunt u in Exact Globe Next vinden in [Productie, Invoer, Beheer stuklijstwijzigingen].
Het aanmaken van een project kan ook voor het Engineer Change Management gewenst zijn. Met deze instelling kunt u aangeven of u een intern project wilt aanmaken voor de stuklijstwijziging. Zodra u deze instelling activeert wordt er voor elke stuklijstwijziging een nieuw intern project aangemaakt. Deactiveert u deze instelling, dan wordt er geen intern project aangemaakt. Heeft u de instelling 'Gebruik beheer stuklijstwijzigingen' geactiveerd dan wordt er echter wel een stuklijstwijziging aangemaakt. Zodra u de stuklijstwijziging heeft goedgekeurd, wordt het gekoppelde interne project automatisch afgehandeld. Heropent u vervolgens de stuklijstwijziging, dan wordt ook het interne project weer actief. Keurt u de stuklijstwijziging af, dan wordt het gekoppelde interne project geblokkeerd.
Klik hier om het logboek te bekijken. In het logboek vindt u een overzicht van de instellingen die zijn gewijzigd.
Klik hier om de instellingen op te slaan.
Klik hier om dit scherm te sluiten.