One moment please...
 
 
Exact Globe+   
 

Invoeren van inkomende facturen (IFR)

Menupad

Financieel ➔ Invoer ➔ Inkomend factuurregister ➔ Inkomende facturen

Introductie

Hier kunt u de inkomende facturen invoeren voor het inkomend factuurregister. Het factuurregister kan worden gebruikt als centraal invoerpunt voor al de binnengekomen facturen. De informatie die u bij een factuur registreert, is afhankelijk van de procedures die binnen uw organisatie gelden. Wanneer u een factuur registreert, dient naast de kopregel (factuurnummer, dagboeknummer, crediteurennummer) ook minimaal een subregel te worden ingevoerd. De factuur kan later worden gecompleteerd, bijvoorbeeld nadat verificatie door fiatteurs heeft plaatsgevonden.

Om inkomende facturen te kunnen invoeren dat de gebruiker te beschikken over 'Bewerken/Onderhouden' rechten beschikt voor het betreffende dagboek. Tevens is het volgende van toepassing:

  • Wanneer een gebruiker geen 'Bewerken/Onderhouden' rechten op het inkoopdagboek, kan deze gebruiker wel inkomende factuurboekingen bekijken, maar mag deze niet bewerken of aanpassen.
  • Wanneer een gebruiker geen 'Bewerken/Onderhouden' rechten op het inkoopdagboek, is de knop 'Fiatteurs' niet actief.
  • Wanneer er in een boeking op de pijtjes toetsen wordt geklikt om naar de vorige/volgende boeking te gaan, wordt de melding "Niet toegestaan: normale factuur" getoond en worden de boekingen in alléén lezen modus getoond.

Uitleg van de velden

Het invoerscherm van de inkomende facturen is gelijk aan het scherm van de normale inkoopboekingen (voor meer informatie, zie Inkoop- en/of verkoopboekingen invoeren), echter na het selecteren van een crediteur komt er een scherm op waarin een register code ingegeven moet worden.

In dit document worden alleen zaken behandeld die specifiek voor inkomende facturen van toepassing zijn.

Registercode

Na het selecteren van een crediteur in de kopregel komt het invoerveld 'Register code' op, hier moet u (verplicht) een register selecteren met de daarbij behorende fiatteerslag. Gebruikers worden automatisch aan deze inkoopboeking gekoppeld.

Knoppen

Registercode

Met deze knop opent u het scherm waarin u de registercode kunt opgeven. Dit scherm verschijnt ook na het selecteren van een crediteur in de kopregel van de boeking.

Fiatteurs

Onderaan het scherm staat de knop 'Fiatteurs'. Heeft u een register met gebruikers geselecteerd in de kopregel, dan staan in het scherm dat geopend wordt met de knop 'Fiatteurs' de gekoppelde gebruikers en de gekozen fiatteringswijze. Heeft u echter een register geselecteerd zonder gebruikers dan bent u alsnog verplicht, om in het scherm achter de knop 'Fiatteurs', gebruikers te kiezen. Eventueel kunt u de Fiatteringsmethode nog wijzigen. Dit geldt dan alleen voor de betreffende factuur.

Let op: Na het invoeren van een inkomende factuur zal er een crediteuren openstaande termijn aangemaakt worden. Omdat een inkomende factuur nog geen definitieve inkoop factuur is zal deze openstaande termijn op geblokkeerd staan. Om te voorkomen dat een inkomende factuur betaald wordt zal bij het aanmaken van een betalingsbestand gefilterd moeten worden zodat geblokkeerde posten niet meegenomen worden.

Opmerking: Deze knop is alleen beschikbaar wanneer u over het functierecht 'IFR fiatteurs beheren' beschikt en wanneer:

  • Uw licentie SE5311- Inkomend factuurregister bevat en de ELIS oplossing Exact Incoming Invoice register voor de betreffende administratie is geïnstalleerd, of
  • Uw licentie SE5311- Inkomend factuurregister en SE5482 - Inkomend Factuurregister voor Synergy Enterprise bevat.

Gerelateerde onderwerpen

     
 Main Category: Attachments & notes  Document Type: Online help main
 Category:  Security  level: All - 0
 Sub category:  Document ID: 05.435.096
 Assortment:  Date: 26-09-2022
 Release: 370  Attachment:
 Disclaimer