One moment please...
 
 
Exact Globe+   
 

Creditnota's aanmaken

Introductie

Een creditfactuur kunt u aanmaken via de knop 'Creditnota' in het menu [Factuur, Invoer, Facturen]. Deze knop is ook beschikbaar in het menu [Factuur, Verslagen, Factuurhistorie] na het selecteren van de juiste factuur. Tevens kunt u een creditnota aanmaken via [Factuur, Invoer, Directe facturen].
Creditfacturen gebruikt u om een verstuurde factuur ongedaan te maken. Als goederen zijn geretourneerd, bijvoorbeeld omdat ze beschadigd waren, en niet kunnen worden hersteld of vervangen, of als een klant een te hoge of verkeerde factuur heeft ontvangen, dient u een creditfactuur te sturen. Bovendien kan het nodig zijn een retouruitgifte in te voeren. Op deze manier voorkomt u dat de geretourneerde goederen leiden tot verkeerde omzetbedragen.
Als u een creditfactuur invoert, wordt er geen kostprijsboeking aangemaakt. Hiervoor is namelijk de module E-Retour nodig.

 

Uitleg

Het scherm voor het invoeren van creditfacturen ziet er als volgt uit:

Om het aanmaken van een creditnota te vereenvoudigen kunt u gebruikmaken van de oorspronkelijke factuur. Selecteer de optie 'Gebaseerd op factuur'. U hoeft dan niet alle factuurgegevens handmatig in te voeren. Als u de optie 'Handmatig' selecteert, moet u wel alle factuurgegevens zelf invoeren. De mogelijkheid om te kiezen tussen 'Gebaseerd op factuur' en 'Handmatig' zijn niet beschikbaar wanneer u de creditfactuur invoert via de factuurhistorie omdat de creditfactuur dan altijd is gebaseerd op de factuur die u heeft geselecteerd.


Creditnota gebaseerd op factuur

Wanneer u deze optie selecteert wordt de creditfactuur na het verwerken automatisch afgeletterd met de oorspronkelijke factuur (indien de oorspronkelijke factuur nog niet is afgeletterd met een betaling).

Factuurdebiteur
Selecteer de debiteur voor wie u een creditnota wilt aanmaken. Met  F5 of  via het vergrootglas kunt u een overzicht opvragen van debiteuren.

Factuurnummer
Selecteer de factuur waarvoor u een (gedeeltelijke) creditnota wilt aanmaken.

Sectie Creditnota

Factuurcode
Hier selecteert u een factuurcode. Daarmee geeft u aan bij welke factuurcode uw creditnota moet horen.

Nadat u een factuurcode heeft ingevuld, heeft u twee opties:

  • 'Regels' - selecteer deze optie als u in een creditnota slechts een deel van de factuur wilt corrigeren. U krijgt een overzicht van de factuurregels. Selecteer de factuurregels die u in de creditnota wilt opnemen en klik op 'Aanmaken'.
  • 'Aanmaken' - selecteer deze optie als u alle factuurregels wilt opnemen in de creditnota.

Nadat u op 'Aanmaken' heeft geklikt, wordt er een creditnota aangemaakt. Hierna wordt de derde optie beschikbaar:

  • 'Wijzigen' - De creditnota wordt getoond op het scherm. U kunt hierin wijzigingen aanbrengen.

Hierna klikt u op 'Sluiten' om de creditnota op te slaan.

Sectie Nieuwe factuur
Nadat u een creditnota aanmaakt heeft u direct een mogelijkheid om een nieuwe factuur in te voeren.

Creditnota op basis van de optie 'Handmatig'

Wanneer u deze optie selecteert wordt de creditfactuur na het verwerken niet automatisch afgeletterd met de oorspronkelijke factuur.  

Het invoerscherm van facturen wordt weergegeven. U voert de gegevens van de oorspronkelijke factuur in. Als het aantal van de oorspronkelijke factuur naar beneden moet worden bijgesteld, vult u een negatief aantal in.

 


Gerelateerde onderwerpen

     
 Main Category: Support Product Know How  Document Type: Online help main
 Category: On-line help files  Security  level: All - 0
 Sub category: Details  Document ID: 04.443.492
 Assortment:  Date: 26-09-2022
 Release:  Attachment:
 Disclaimer