U kunt via [Productie, Planning, MRP Generator] scenarios definiëren voor het berekenen van behoeften voor eindartikelen, onderdelen en halffabrikaten. Met deze functionaliteit bent u in staat een complexe berekening van de materiaalbehoefte uit te voeren en waarvan de uitkomsten in het Overzicht Pegging naar voren komen. Tevens vormen de uitkomsten van de MRP Generator de basis voor besteladviezen of productieadviezen.
U kunt meerdere MRP scenario's definieren, die als basis dienen voor de berekeningen via de MRP Generator. Deze functionaliteit is vooral voor productiebedrijven die de MRP Generator willen gebruiken met verschillende criteria zoals HPP, assortimenten en magazijnen nuttig. Dit is mogelijk, door bijvoorbeeld voor elke criteria een apart scenario aan te maken.
Een bijkomend voordeel van het kunnen definieren van meerdere scenario's is dat de eerdere berekeningen van de MRP Generator nu per scenario worden gegenereerd en bewaard. Wilt u eerdere MRP berekeningen bewaren, dan is dit nu mogelijk en kunt u voor een nieuwe berekening een nieuw scenario aanmaken.
Indien u veel mutaties aanmaakt via de menu's Voorraad, Inkoop, Order en Productie kan het langer duren voordat het MRP overzicht op het scherm verschijnt. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de MRP berekening wordt uitgevoerd over meerdere factoren zoals levertijd, batch grootte, voorraad, productiedoorlooptijd etc. Met behulp van de MRP Generator kunt u de performance van het MRP overzicht aanzienlijk verbeteren.
Het is van belang dat eerst de randvoorwaarden van het MRP overzicht worden vastgelegd via het selectiescherm.
In dit veld kunt u een eerder aangemaakt MRP scenario selecteren. Wilt u echter een nieuw MRP scenario aanmaken dan kan dit via de knop 'Nieuw' onderin het scherm. In dit veld geeft u dan de code voor het MRP scenario in.
In dit veld wordt de omschrijving van het geselecteerde MRP scenario weergegeven. Maakt u echter een nieuw scenaria aan dan kunt u hier een omschrijving voor het scenario invoeren, zodat u deze gemakkelijk terug kunt vinden.
In dit veld kunt u een selectie maken op assortiment zodat het MRP advies alleen voor het geselecteerde assortiment geldt.
In dit veld selecteert u een artikelcode behorende bij een eindartikel, zodat het MRP advies alleen voor de geselecteerde artikelen geldt. Standaard staat 'Alle' aangevinkt.
In dit veld geeft u aan of u het MRP advies slechts voor voorraadgestuurde artikelen wilt laten gelden of slechts voor ordergestuurde artikelen. Via de optie 'Alle' worden zowel de voorraad- als de ordergestuurde artikelen meegenomen in het advies. Standaard staat 'Alle' aangevinkt.
In dit veld geeft u aan of u het MRP advies slechts voor verkoop artikelen wilt laten gelden. Via de optie 'Alle' worden zowel de verkoop- als de niet verkoop artikelen meegenomen in het advies. Standaard staat 'Alle' aangevinkt. Het feit of een artikel een verkoopartikel is heeft u aangegeven via de attributen in het artikelonderhoud.
In deze velden kunt u een selectie maken op magazijn zodat het MRP advies alleen voor de geselecteerde of alleen voor de niet uitgesloten magazijnen geldt. Standaard is er geen selectie aanwezig en worden alle magazijnen meegenomen in het MRP advies. Wanneer u structuren met meerdere niveaus gebruikt waarbij sommige artikelen zijn uitgesloten omdat het gekoppelde magazijn is uitgesloten, worden de artikelen die zijn opgenomen in het niveau dat lager ligt dan het uitgesloten artikel niet meegenomen. Ook wanneer deze artikelen zelf aan een magazijn zijn gekoppeld dat niet is uitgesloten, worden deze toch niet meegenomen.
In deze sectie kunt u een selectie maken op status van de diverse transacties. Voor de verkooporders, interne orders, bestellingen, offertes en productieorders kunt u een selectie maken op de statussen Gefiatteerd, Niet-gefiatteerd, Alle en Geen, zodat het MRP advies alleen voor de gelelecteerde transacties en de daarbijbehorende statussen geldt. Standaard staat 'Alle' geselecteerd.
Met de knop 'Selecteren' opent u een nieuw venster waarin u een of meerdere productie- en/of inkoopscenario's kunt selecteren. Deze scenario's worden meegenomen in het berekenen van het advies.
Soms kunnen artikelen zowel ingekocht als zelf gemaakt worden (attributen maken en kopen is aangevinkt). Het advies welke wordt genereerd tijdens de MRP generator is afhankelijk van deze keuze dan een bestel- of productieadvies.
Deze optie wordt geactiveerd zodra de optie 'Inclusief behoeften' en een of beide opties 'Inclusief : arbeidsuren' en 'Inclusief : Machine-uren' zijn geactiveerd. Met deze optie heeft u de keuze om de capaciteit te kopen (uit te besteden) of zelf in te plannen. Kiest u voor de optie 'Plannen' in is het slechts mogelijk om een planningsadvies te genereren voor de benodigde arbeids- of machine uren. Kiest u echter voor 'Kopen', dan wordt er voor de benodigde arbeids- of machine uren een besteladvies gegenereerd.
Met deze optie kunt u aangeven hoe u het advies wilt berekenen. Wanneer u deze optie uitvinkt wordt het advies per magazijn bepaald. Wanneer u deze optie aanvinkt wordt het advies alleen voor het hoofdmagazijn bepaald. Bij het bepalen van dit advies voor het hoofdmagazijn wordt echter over alle magazijnen gekeken. Wanneer u in de sectie 'Magazijnen' een selectie heeft gemaakt op magazijnen en u de optie 'Totaal op hoofdmagazijn' heeft aangevinkt voert de MRP generator de volgende acties uit:
In onderstaande tabellen wordt het verschil tussen het aan of uitvinken van deze optie nader toegelicht:
Voor een onderdeel zijn er verschillende behoeften en verschillende voorraden in de verschillende magazijnen. Magazijn C is in dit geval het hoofdmagazijn. Magazijn Behoefte (eenheid) Voorraad (eenheid) Beschikbaar/ Tekort Magazijn A 20 30 10 Magazijn B 30 15 -15 Magazijn C (Hoofdmagazijn) 10 8 -2 Het berekende advies is dan als volgt: Advies (eenheid) Magazijn Totaal op Hoofdmagazijn Aangevinkt Totaal op Hoofdmagazijn Uitgevinkt Magazijn A - Geen advies Magazijn B - 15 Magazijn C (Hoofdmagazijn) 7 2
Voor een onderdeel zijn er verschillende behoeften en verschillende voorraden in de verschillende magazijnen. Magazijn C is in dit geval het hoofdmagazijn.
Het berekende advies is dan als volgt:
Advies (eenheid)
Wanneer u deze optie aanvinkt kan de adviesdatum vallen op een datum eerder dan vandaag.
Formules productieorder: Wanneer deze optie is uitgevinkt en de startdatum van de productieorder valt op een datum in het verleden wordt de volgende formule gebruikt: Productie startdatum = datum van vandaag Productie einddatum = datum van vandaag + doorlooptijd stuklijst -1 Formules bestelling: Wanneer deze optie is uitgevinkt en de besteldatum valt in het verleden wordt de volgende formule gebruikt: Besteldatum = datum van vandaag Leverdatum bestelling: datum van vandaag + doorlooptijd leverancier
Wanneer deze optie is uitgevinkt en de startdatum van de productieorder valt op een datum in het verleden wordt de volgende formule gebruikt:
Wanneer deze optie is uitgevinkt en de besteldatum valt in het verleden wordt de volgende formule gebruikt:
Met deze optie kunt u aangeven of tijdens het aanmaken van het bestel- of productieadvies rekening gehouden dient te worden met de reeds aanwezige behoeften. Wanneer u deze optie uitvinkt is standaard de optie ´Bestelniveau´ aangevinkt. Wanneer u zowel de optie 'Alleen behoeften' en 'Bestelniveau' aanvinkt bevat het bestel en productieadvies ook de artikelen waarvan de voorraad onder de minimum voorraad is, maar waarvoor er geen behoefte bestaat. In de MRP berekening van het bestel en productieadvies worden het minimum bestelniveau, de behoeften van bestellingen en verkooporders meegenomen.
In onderstaande voorbeelden wordt de werkwijze verduidelijkt.
De opties 'Behoeften' en 'Bestelniveau' zijn beide aangevinkt: Nr Artikel Magazijn Min. bestelniveau Huidige voorraad Open bestellingen Open verkooporders Resultaat 1 Artikel 1 M1 10 0 0 0 10 2 Artikel 2 M1 10 0 5 0 5 3 Artikel 3 M1 10 0 15 0 Geen advies 4 Artikel 4 M1 10 0 0 10 20 5 Artikel 5 M1 10 0 5 10 15 6 Artikel 6 M1 10 0 10 15 15 7 Artikel 7 M1 10 5 10 10 5 8 Artikel 8 M1 10 10 10 10 Geen advies 9 Artikel 9 M1 10 15 10 10 Geen advies De opties 'Behoeften' is aangevinkt en de optie 'Bestelniveau' is uitgevinkt: Nr Artikel Magazijn Min. bestelniveau Huidige voorraad Open bestellingen Open verkooporders Resultaat 1 Artikel 1 M1 10 0 0 0 Geen advies 2 Artikel 2 M1 10 0 5 0 Geen advies 3 Artikel 3 M1 10 0 15 0 Geen advies 4 Artikel 4 M1 10 0 0 10 10 5 Artikel 5 M1 10 0 5 10 5 6 Artikel 6 M1 10 0 10 15 5 7 Artikel 7 M1 10 5 10 10 Geen advies 8 Artikel 8 M1 10 10 10 10 Geen advies 9 Artikel 9 M1 10 15 10 10 Geen advies De opties 'Behoeften' is uitgevinkt en de optie 'Bestelniveau' is standaard aangevinkt: Nr Artikel Magazijn Min. bestelniveau Huidige voorraad Open bestellingen Open verkooporders Resultaat 1 Artikel 1 M1 10 0 0 0 10 2 Artikel 2 M1 10 0 5 0 10 3 Artikel 3 M1 10 0 15 0 10 4 Artikel 4 M1 10 0 0 10 10 5 Artikel 5 M1 10 0 5 10 10 6 Artikel 6 M1 10 0 10 15 10 7 Artikel 7 M1 10 5 10 10 5 8 Artikel 8 M1 10 10 10 10 Geen advies 9 Artikel 9 M1 10 15 10 10 Geen advies
De opties 'Behoeften' en 'Bestelniveau' zijn beide aangevinkt:
De opties 'Behoeften' is aangevinkt en de optie 'Bestelniveau' is uitgevinkt:
De opties 'Behoeften' is uitgevinkt en de optie 'Bestelniveau' is standaard aangevinkt:
Met deze optie kunt u aangeven of de voorraad moet worden opgemaakt tot nul of tot het bestelniveau. Bij het onderhoud van het magazijn binnen het artikelonderhoud kunt u het minimum bestelniveau invullen.
Met deze optie kunt u aangeven of u verwachte ontvangsten wilt meenemen ook al is de ontvangst te laat om aan de behoefte te kunnen voldoen. Deze nieuwe optie biedt u de mogelijkheid om een vrije ontvangst mee te nemen die:
Voorbeeld Van een artikel is geen voorraad en zijn de volgende zaken ingevoerd: Verkooporder behoefte: Aantal = 10, Leverdatum = vandaag + 6 Bestelling: Aantal = 15, Leverdatum = vandaag + 8 De doorlooptijd voor de stuklijst/leverancier betreft 8 dagen. Wanneer u deze optie aanvinkt wordt er geen inkoopadvies gegenereerd omdat de aanwezige bestelling gebruikt wordt om aan de behoefte te voldoen. Op het overzicht uitzonderingscodes wordt afgedrukt: al besteld maar te laat
Deze optie is alleen beschikbaar wanneer 'Gebruik vrije ontvangst binnen doorlooptijd' is aangevinkt. Voor een inkoop artikel heeft u de mogelijkheid om een verwachte vrije ontvangst, die binnen het aantal opgegeven dagen valt en een andere doorlooptijd heeft dan de hoofdleverancier, mee te nemen. Een reeks van 1 - 999 dagen in de toekomst kan worden opgegeven. Deze optie heeft geen invloed op geproduceerde artikelen omdat het een vrije ontvangst betreft die binnen de doorlooptijd van een stuklijst versie valt.
Voorbeeld Van een artikel is geen voorraad en zijn de volgende zaken ingevoerd: Verkooporder behoefte: Aantal = 10, Leverdatum = vandaag + 6 Bestelling: Aantal = 15, Leverdatum = vandaag + 8 De doorlooptijd voor de stuklijst/leverancier betreft 8 dagen. Wanneer u deze optie aanvinkt en een aantal van 8 dagen opgeeft, wordt er geen inkoopadvies gegenereerd omdat de aanwezige bestelling gebruikt wordt om aan de behoefte te voldoen. Op het overzicht uitzonderingscodes wordt afgedrukt: al besteld maar te laat
Hou er rekening mee dat wanneer u deze instellingen gebruikt het toewijzen wordt uitgevoerd op basis van de vervaldatum van eerste behoefte en van toepassing is op ontvangsten en behoeften die binnen het aantal opgegeven dagen vallen. Wanneer er een tekort is binnen de opgegeven dagen, dient een advies gegenereerd te worden om dit te kunnen leveren.
Met deze optie heeft u de mogelijkheid om tijdens genereren van het advies, rekening te houden met de behoefte voor de arbeidsuren.
Met deze optie heeft u de mogelijkheid om tijdens genereren van het advies, rekening te houden met de behoefte voor de machine uren.
De berekening van de productie startdatum, productie einddatum, bestel datum en leverdatum bestelling zijn afhankelijk van deze opties. In onderstaande tabel wordt dit verder toegelicht:
Advies
Inclusief: Productie veiligheidsdag
Inclusief: Interne leverdagen
Uitleg
Productie
Formules:
Productie start datum = datum behoefte – productie veiligheidsdag – doorlooptijd magazijn – doorlooptijd stuklijst + 1
Productie eind datum = datum behoefte – productie veiligheidsdag – doorlooptijd magazijn
Productie start datum = datum behoefte – productie veiligheidsdag – doorlooptijd stuklijst + 1
Productie eind datum = datum behoefte – productie veiligheidsdag
Productie start datum = datum behoefte – doorlooptijd magazijn – doorlooptijd stuklijst + 1
Productie eind date = datum behoefte – doorlooptijd magazijn
Bestelling
–
Besteldatum = datum behoefte – doorlooptijd magazijn – doorlooptijd leverancier
Leverdatum bestelling = datum behoefte – doorlooptijd magazijn
Met deze knop start u het MRP advies en wordt in een volgend scherm de voortgang van de berekening van het advies zichtbaar.
Nadat het advies is gegenereerd worden de uitkomsten uit eerdere MRP Generator berekening verwijderd en wordt de nieuwe uitkomst opgeslagen en zichtbaar in het Overzicht Pegging via [Productie, Verslagen, Pegging].
Met deze knop kunt u een geselecteerd MRP scenario verwijderen. Zowel het scenario als de uitkomsten van de eerder gegenereerde adviezen worden verwijderd. U krijgt hier ook een melding van.
Met deze knop bewaart u de instellingen zoals u die in dit scherm heeft ingeven en wordt er een nieuw MRP scenario aangemaakt.
Met deze knop kunt u een nieuw MRP scenario aanmaken en de gewenste instellingen voor het scenario ingeven.
Met deze knop sluit u het huidige scherm en keert u terug naar het menu.