One moment please...
 

In Exact Globe Next heeft u de mogelijkheid om te werken met vooruitbetalingen. In dit document wordt aan de hand van een aantal stappen uitgelegd welke werkwijze u kunt volgen van de vooruitbetaling tot het boeken van de inkoopfactuur.

 1. Voordat u gebruik kunt maken van vooruitbetalingen dient u een lay-out te definiëren. In de documentinstellingen maakt u bij 'Betalingen' in de sectie 'Cash flow' een nieuwe lay-out aan voor vooruitbetalingen.
   
 2. Vervolgens kunt u via menupad [Cash flow, Betalingen, Vooruitbetaling & overdracht] een nieuwe vooruitbetaling aanmaken. In dit voorbeeld wordt er op 7 oktober een vooruitbetaling ingevoerd van 150,- voor crediteur 60099

  Indien de vooruitbetaling betrekking heeft op een bestelling kunt u bij het veld 'Bst.nr' de betreffende bestelling koppelen.


   

 3. Nadat de vooruitbetaling is ingevoerd dient deze gefiatteerd te worden. Via menupad [Cash flow, Betalingen, Fiatteren]. Hier selecteert u de optie 'Vooruitbetaling' om de vooruitbetaling te tonen. Vervolgens kunt u de vooruitbetaling fiatteren door op het 'Gefiatteerd' icoon te klikken.


   
 4. De volgende stap is het verwerken van de vooruitbetaling. Via menupad [Cash flow, Betalingen, Verwerken]. Hier selecteert u de optie 'Vooruitbetaling' om de vooruitbetaling te tonen. Vervolgens kunt u de vooruitbetaling verwerken door op het 'Verwerkt' icoon te klikken.

  U selecteert vervolgens de gewenste lay-out. En kunt daarna kiezen om de vooruit betaling proef of definitief af te drukken. In dit geval drukken we de vooruitbetaling definitief af. Nadat de vooruitbetaling succesvol is afgedrukt is de vooruitbetaling verwerkt.
   

 5. De volgende stap is het boeken van de bankboeking. Via [Financieel, Invoer, Bank] boekt u de vooruitbetaling in uw bankdagboek.


   
 6. Vervolgens ontvangt u de inkoopfactuur die u in het inkoopboek invoert. In dit voorbeeld betreft het een factuur voor een bedrag van 375,-. Bij het sluiten van de inkoopboeking verschijnt het Voorschotten-scherm. Waar u de inkoopfactuur kunt koppelen aan de vooruitbetaling.

  In het Voorschotten-scherm koppelt u de betreffende vooruitbetaling, en sluit vervolgens de inkoopboeking.
   

 7. Op de crediteurenkaart van de betreffende crediteur staan vervolgens de vooruitbetaling van 150,- die u in stap 5 heeft ingevoerd en een inkoopfactuur van 350,- die u in stap 6 heeft ingevoerd. Deze kunt u met elkaar afletteren zodat het resterende bedrag van 225,- open blijft staan, wat u vervolgens aan de crediteur kunt betalen.