One moment please...
 
 
Exact Globe+   
 

Magazijnlocaties: concept en werking

Introductie

Introductie

Een magazijn kan worden opgedeeld in verschillende magazijnlocaties. Magazijnlocaties kunnen zeer handig zijn om snel en gemakkelijk verkooporders te "rapen" volgens de ABC-classificatie van artikelen of het LIFO/FIFO-systeem. Daarnaast kunt u met magazijnlocaties gemakkelijk artikelen die klaar zijn voor verzending (raaplocatie en bulklocatie) registreren in de administratie. In dit document wordt uitgelegd hoe magazijnlocaties functioneren en hoe u met magazijnlocaties kunt werken.

Voor het gebruik van magazijnlocaties dient u in uw licentie te beschikken over E-Magazijnlocatie.

 

Uitleg

Activering
U kunt het gebruik van magazijnlocaties activeren in uw instellingen: Voorraad. Als u dit doet, moeten voor alle voorraadartikelgerelateerde transacties een magazijn en een magazijnlocatie worden geregistreerd. De magazijnlocatie moet ook worden ingevoerd bij het verrichten van correctietellingen. Hierdoor kan de consistentie tussen de voorraad en de locatie van deze voorraad te allen tijde worden gegarandeerd.
Tijdens de invoer van de verkooporder, bestelling of interfiliale overboeking vindt de voorraadcontrole plaats op magazijnniveau. Tijdens deze invoer is dus geen magazijnlocatie-informatie vereist. Deze informatie is alleen van belang bij de ontvangst in of de levering uit het magazijn. De magazijnmeester moet nagaan in welke magazijnlocatie de ontvangst wordt opgeslagen of in welke magazijnlocatie de levering moet worden geraapt.

Werking
Voor elk magazijn kunnen magazijnlocaties worden gedefinieerd. Dit doet u bij het onderhouden van het magazijn, op het tabblad Magazijnlocaties. Standaard wordt bij het aanmaken van een magazijn een lege magazijnlocatie aangemaakt. Hierop worden alle artikelen geregistreerd als geen gebruik wordt gemaakt van magazijnlocaties of als u bij een ontvangst geen magazijnlocatie invoert. Daarnaast kunt u uw eigen magazijnlocaties aanmaken.

Tevens kunt u een ontvangstlocatie selecteren. Dit is één centrale locatie binnen een magazijn waar de goederen worden ontvangen. Deze ontvangstlocatie wordt bij iedere ontvangst in het magazijn ingevuld en is niet te wijzigen. Via locatie-overslagen [Voorraad, Invoer, Locatie-overslagen] kunt u artikelen verplaatsen van de ontvangstlocatie naar een andere (bulk)locatie. Als u geen gebruikt wilt maken van ontvangstlocaties, moet u geen ontvangstlocatie selecteren.

Bij de levering van artikelen uit het magazijn wordt standaard de raaplocatie van het artikel voorgesteld. Dit is de locatie die u kunt definiëren bij het onderhouden van het artikel, tabblad Voorraad. Hier heeft u één of meer magazijnen toegevoegd. Bij ieder magazijn kunt u de raaplocatie definiëren. Als te weinig voorraad aanwezig is op de raaplocatie, kunt u deze raaplocatie wijzigen in één van uw bulklocaties. Ook kunt u voor het registreren van de levering een locatie-overslag invoeren van de bulklocatie naar de raaplocatie.

Proces
De groene pijlen geven het "normale" logistieke proces weer. Om het logistieke proces te versnellen kan ook voor de rode pijlen worden gekozen.

Ontvangst
De goederen worden ontvangen op de ontvangstlocatie die u heeft geselecteerd bij het onderhouden van het magazijn, tabblad Magazijnlocaties. Als u geen ontvangstlocatie heeft geselecteerd, kunt u de raap- of bulklocatie selecteren.

Locatie-overslagen
Als de artikelen zijn ontvangen op de ontvangstlocatie, kunnen deze worden doorverdeeld naar de overige bulklocaties. Dit doet u via [Voorraad, Invoer, Locatie-overslagen ]. Ook kunt u de artikelen direct overslaan naar de raaplocatie.

Op het moment dat op de raaplocatie te weinig voorraad aanwezig is, kan een locatie-overslag worden ingevoerd van de bulklocatie naar de raaplocatie.

Levering
Als de artikelen worden uitgeleverd, wordt standaard de raaplocatie voorgesteld. Deze locatie kan worden gewijzigd in een andere locatie (bulk of ontvangst). Op deze manier worden de locatie-overslagen vermeden.

 

     
 Main Category: Support Product Know How  Document Type: Support - On-line help
 Category: On-line help files  Security  level: All - 0
 Sub category: Details  Document ID: 04.345.435
 Assortment:  Date: 26-09-2022
 Release:  Attachment:
 Disclaimer