One moment please...
 
 
Exact Financials   
 

Dagboeken aanmaken

Inleiding

Dit hoofdstuk beschrijft hoe u dagboeken aanmaakt. Verder wordt beschreven welke soorten dagboeken worden gebruikt om bepaalde mutaties in te boeken, en welke dagboeken u ten minste moet aanmaken om met de administratie te kunnen werken.

Boekingen worden altijd in dagboeken gemaakt. Bij het gebruik van bepaalde functies zijn de beschikbare opties beperkt en kunt u alleen bepaalde dagboeken voor bepaalde doeleinden selecteren. Herwaarderingsboekingen en afschrijvingen kunnen bijvoorbeeld alleen worden ingevoerd in een memoriaal.

Dagboeken aanmaken

U dient ten minste één inkoopboek, één verkoopboek en één memoriaal aan te maken. Vervolgens maakt u voor elke valuta die u wilt gaan gebruiken een afzonderlijk kasboek en bankboek aan. Dagboeken maakt u aan via [Finance: Grootboek, Stamgegevens, Onderhoud, Dagboeken]. U kunt dagboeken in diezelfde functie verwijderen, maar alleen als er geen boekingen op zijn gedaan. Een bankboek kunt u ook niet verwijderen als er een bank aan gekoppeld is.

  • Als u dagboeken wilt gebruiken met een standaard valuta, moet u de valuta definiëren voordat u haar kunt koppelen aan het dagboek.
  • U dient aan de meeste dagboeken een (eerder aangemaakte) vaste tegenrekening te koppelen. Deze rekeningen worden automatisch gedebiteerd / gecrediteerd zodra een journaalpost wordt geboekt in het bijbehorende dagboek. De vaste tegenrekening van het verkoopboek zou bijvoorbeeld de grootboekrekening 'Debiteuren' kunnen zijn. De vaste tegenrekeningen voor het verkoopboek en het inkoopboek bepalen ook de subadministraties debiteuren en crediteuren.

     
 Main Category: Support Product Know How  Document Type: Support - On-line help
 Category: On-line help files  Security  level: All - 0
 Sub category: General  Document ID: 17.673.569
 Assortment:  Date: 12-08-2010
 Release:  Attachment:
 Disclaimer