One moment please...
 
 
Exact Compact+   
 

Navigatie en menukeuze in Exact Compact+

Introductie

Exact Compact+ maakt gebruik van vernieuwde en gebruiksvriendelijke navigatie. In bepaalde menupaden, zoals bijvoorbeeld [Compact, Debiteuren, Onderhouden] of (CDM), heeft u bovendien de mogelijkheid met een filter te werken. Deze filters hebben een aantal knoppen die tevens in dit document worden uitgelegd.

 

Uitleg

Hoofdscherm

Wanneer u Exact Compact+ opstart en nog geen administratie heeft geopend beschikt u in het midden van het scherm over de volgende opties:

Openen

Met deze optie opent u het Administratiepaneel aan de rechterzijde van het scherm. Voor meer informatie, zie Administratie openen.

Aanmaken

 Deze optie is alleen aanwezig wanneer er nog geen administraties aanwezig zijn. Met deze optie kunt u een nieuwe administratie aanmaken. Voor meer informatie, zie Administratie aanmaken.

Instellingen

Met deze optie opent u de instellingen van Exact Compact+. Voor meer informatie, zie Instellingenmenu.

Klantenportaal

Met deze optie opent u het klantenportaal.

Linkermenu

Wanneer u uw administratie geopend heeft ziet u aan de linkerzijde van het hoofdscherm het menu. Wanneer u een scherm opent wordt het menu ingeklapt en ziet u alleen de pictogrammen.

In het menu beschikt u over de volgende opties:

Zoeken

 Hiermee kunt snel zoeken. Voor meer informatie, zie Snel zoeken.

Modules

 Hier worden de tabbladen van de verschillende modules getoond. Welke modules worden getoond is afhankelijk van uw licentiesamenstelling. Door op het betreffende tabblad te klikken open u het beginscherm van de betreffende module.

Instellingen

Met deze optie opent u de instellingen van Exact Compact+. Voor meer informatie, zie Instellingenmenu.

Klantenportaal

Met deze optie opent u het klantenportaal. 

Instellingenmenu

Aan de linkerzijde van het scherm opent u het instellingenmenu van Exact Compact+.
In het instellingenmenu beschikt u over de volgende opties:

Systeem

Administratie aanamken

Hiermee kunt u een nieuwe administratie aanleggen. Voor meer informatie hierover kunt u het document 'Aanmaken administratie' raadplegen.

Administratie verwijderen.

Hiermee kunt u bestaande administraties verwijderen. U kunt alleen administraties verwijderen die niet open staan. Wanneer u de administratie wilt verwijderen waarin u aan het werk bent, zult u deze eerst moeten afsluiten.

Back-up maken/teruglezen/Administratie kopiëren ...

Hiermee kunt u een back-up van uw administratie maken of juist teruglezen. Voor meer informatie kunt u het document 'Back-up maken' raadplegen.

Update

Hiermee start u de update op. Deze kan via Internet of door middel van een CD-Rom plaats vinden. Meer informatie over het updaten vindt u in het document 'Update'.

Update Exact Compact+ licentie

Wanneer u een administratie heeft aangemaakt met de demo-licentie, of wanneer uw licentie verlopen is (hiervan krijgt u tijdig een melding) kunt u hiermee uw nieuwe licentie in de administratie plaatsen.

Licentie bijwerken vanaf klantenportaal

Deze menuoptie is alleen beschikbaar wanneer u een administratie heeft geopend. Met deze optie kunt u de licentie direct downloaden van het klantenportaal en bijwerken in de administratie. Wanneer u voor deze optie kiest verschijnt een scherm waarin u de inloggegevens voor het klantenportaal dient op te geven. Wanneer u vervolgens op de knop Downloaden van het klantenportaal klikt wordt de licentie gedownload en in de administratie geplaatst. Wanneer u de melding heeft ontvangen dat de licentie succesvol is bijgewerkt dient u de administratie een keer te sluiten en te openen.

ESI tool

Deze menuoptie is alleen aanwezig wanneer u een administratie heeft geopend en de gebruiker in die administratie is gekoppeld aan de rol 'Administrator'. Wanneer u dit menupad opstart wordt de webbrowser geopend en wordt een download van de FTP server van Exact gestart. Dit betreft de download van het bestand 'ExactSysInfo.zip'. Dit bestand kunt u opslaan op uw harde schijf en bevat de Exact System Information Tool. De Exact System Information Tool is ontwikkeld om eenvoudig informatie over de Windows, SQL en database instellingen op te vragen en aan te passen, om zo de performance van uw systeem te verbeteren. De tool verstuurt ook automatisch statistische informatie over de Exact tabellen en het gebruik van de indexen in naar Exact. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt voor het doorvoeren van verbeteringen in de software.

ESI Tool - Deïnstalleren

Deze menuoptie is alleen beschikbaar wanneer de ESI Tool is geïnstalleerd. Via deze optie kunt u de installatie van de ESI Tool verwijderen.

Taal

Deze optie is niet van toepassing op Exact Compact+.

Voorkeuren

Sneltoetsen

Wanneer u de sneltoetsen wilt tonen kunt u deze optie selecteren. Als u deze optie aanvinkt, kunt u naar een menupad gaan door de letters van dit menupad in te typen (bijvoorbeeld [CBI]= boekingen invoeren). Hiervan kunt u gebruikmaken als u het gebruik van de muis wilt beperken.

Linker modules navigatiemenu

U kunt hier de instelling Pictogrammen en tekst altijd weergeven aanvinken om het module menu altijd uitgevouwen te tonen. Standaard is deze instelling uitgevinkt.

Compact beeld

Met deze instelling wordt de regelafstand in de verschillende selectieschermen en invoerschermen verkleind zodat er meer regels in het scherm worden getoond. Standaard is deze instelling uitgevinkt. De instelling is gebruikersafhankelijk en is van toepassing op meerdere administraties.

Aanpassen administratie kleuren

Hiermee kunt u de kleuren van de administraties aanpassen. Voor meer informatie, zie Aanpassen Administratie kleuren.

Printer

Formulierenprinter

Met deze optie opent u de formulierenprinter.

Printerinstellingen

Met deze optie kunt u de printerinstellingen definiëren.

Over

Met deze optie kunt u informatie opvragen over de versie van Exact Compact+ en de verschillende onderdelen van Exact Compact+.

Het Favorietenmenu

Aan de rechterzijde van het scherm kunt u het favorietenmenu vinden. Het favorieten menu opent u middels .U kunt favorieten toevoegen door op de ruimte voor het betreffende menupad te klikken in het Exact Compact+ menu. De favorieten van al uw administraties worden getoond. In het favorietenmenu beschikt u over de volgende opties: 

Vastzetten

Met dit icoon kunt u de favorietenlijst vastzetten. Wanneer er op het icoon wordt geklikt zal de favorietenlijst standaard aan de rechterkant van het hoofdmenu worden weergegeven.

 Losmaken

Dit icoon verschijnt wanneer u de favorietenlijst heeft vastgezet. Zodra u op dit icoon klikt wordt de lijst weer losgemaakt.

Achter iedere favoriet en sectie beschikt u over de volgende iconen:

 •  Bewerken: Met het potlood-icoon kunt u de naam van de favoriet of sectie wijzigen.
 •  Slepen om te verplaatsen: U de favorieten of secties rangschikken door ze te verslepen. Om ze te verslepen klikt u op dit icoon, houdt de muisknop ingedrukt en versleept de favoriet of sectie naar de gewenste plek in het favorieten menu.
 •  Verwijder: Om een favoriet of sectie te verwijderen klikt u op het kruisje achter de betreffende favoriet of sectie.

+ Toevoegen sectie

Met de + onderaan de favorieten kunt u secties toevoegen in uw favorieten. Op die manier kunt u de favorieten categoriseren op een wijze die u zelf bepaalt. Zo kunt u bijvoorbeeld per proces een sectie aanmaken en de favorieten die bij dat proces horen in die betreffende sectie plaatsen.

Alle / Huidige

Hiermee kunt u aangeven of u de favorieten van alle administraties wilt bekijken, of alleen de favorieten van de huidige administratie.

Administratie openen

Met deze menu optie kunt u een administratie openen. U ziet een lijst van recent geopende administraties die u kunt openen door erop te klikken. Wanneer u over meer administraties beschikt dan er standaard worden getoond in dit scherm, dan wordt er onderaan aangeven dat er nog een x aantal meer administraties zijn. Door erop te klikken worden de andere administraties zichtbaar en kunt u erop klikken om ze te openen. Wanneer u in dit scherm met de muis over een administratie beweegt verschijnt er een kruis X achter de administratie. Door op het kruis te klikken verwijdert u de administratie uit de lijst. De administratie wordt niet daadwerkelijk verwijderd, maar is alleen niet meer zichtbaar in deze lijst. Om een administratie weer toe te voegen kunt u gebruik maken van de optie 'Geavanceerd'.

Daarnaast kunt u via de optie 'Geavanceerd' een administratie selecteren. Wanneer u op deze optie klikt wordt een nieuw scherm getoond met de volgende opties:

 • Gebruiker: Hier wordt de gebruikersnaam getoond. Dit betreft de gebruikersnaam waarmee u in Windows bent ingelogd. U kunt dit veld niet aanpassen.
 • Server: Hier dient u aan te geven op welke SQL Server de administratie staat die u wilt openen. Bij het veld 'Server' kunt u de naam van de SQL Server invoeren, of u kunt middels de pijl de SQL Server selecteren.
 • Administratie: Nadat u de server heeft aangegeven, kunt u de administratie selecteren door het nummer van de administratie in te geven. Wanneer u het nummer niet zeker weet, kunt u de administratie selecteren door op het vergrootglas rechts van de regel met 'Administratie' te klikken. Wanneer u het nummer geselecteerd of ingevuld heeft, verschijnt in het grijze veld rechts de naam van de administratie.
 • Standaarddatum: Bij het openen van de administratie kan gebruiker er voor kiezen een afwijkende datum te gebruiken bij het invoeren – verwerken en/of afdrukken. Dit is een keuze die via het veld 'Standaarddatum' wordt geboden. Deze datum blijft geldig totdat de gekozen administratie in Exact Globe Next wordt afgesloten. Standaard is de datum van vandaag ingevuld. Wanneer u een afwijkende datum heeft ingevuld wordt dit linksboven in het scherm getoond.
 • Sorteren op: Hier kunt u bepalen hoe u de lijst met administraties wilt sorteren. U heeft de keuze uit Laatst gebruikt, Administratienummer en Bedrijfsnaam.

Administratie tab

Per geopende administratie wordt een apart tabblad getoond in de kleur van de betreffende administratie.

Wanneer er bijvoorbeeld twee administraties zijn geopend dan kunt u aan het volledig gekleurde tabblad zien welke administratie actief is. Om te wisselen tussen administraties klikt u de betreffende administratie aan.

Indien het aantal geopende administraties niet meer in het scherm past, dan zal er een linker pijl en een rechter pijl getoond worden. Met deze pijlen kunt u de verborgen administratie tabs bekijken. 

Extra opties in de selectieschermen

Wanneer u bepaalde menupaden heeft geopend ziet u extra menuopties in de menubalk.

 • Actualiseren: Met deze knop kunt u de gegevens in het scherm verversen nadat u de filter criteria heeft aangepast.
 • Filter: Met deze knop kunt u het filter in dit scherm tonen of verbergen.
 • Kolommen: Met deze knop opent u een venster waarin u kunt aangeven welke kolommen u in dit scherm wilt tonen of verbergen.

Menubalk invoerschermen

In de invoerschermen (zoals bijvoorbeeld het onderhoud van de debiteuren) beschikt u over verschillende menuopties. De beschikbare menu opties zijn afhankelijk van welk scherm u heeft geopend.

Bestand

Nieuw

Deze keuze is alleen te selecteren wanneer u in één van de onderhoudsschermen zit, zoals bijvoorbeeld  [Compact, Grootboek, Onderhouden] of (CGO) en [Compact, Debiteuren, Onderhouden] of (CDM). Hiermee kunt u een nieuw stamgegeven aanmaken in het betreffende menupad.

Open

Deze keuze is alleen te selecteren wanneer u in één van de onderhoudsschermen zit, zoals bijvoorbeeld [Compact, Grootboek, Onderhouden] of (CGO) en [Compact, Debiteuren, Onderhouden]of (CDM). Hiermee kunt u een stamgegeven openen in het betreffende menupad.

Afdrukken

Met deze knop kunt u in specifieke gevallen een overzicht afdrukken.

Voorbeeld

Met deze knop kunt u in specifieke gevallen een afdrukvoorbeeld van een overzicht opvragen

Printerinstellingen

Wanneer u hiervoor kiest kunt u de instellingen voor uw printer aanpassen. De belangrijkste instellingen zijn de standaardprinter en het afdrukvoorbeeld.

Formulierenprinter

Hiermee stelt u de formulierenprinter in.

Terug

Hiermee gaat u terug naar het vorige scherm.

Vooruit

Hiermee gaat u vooruit naar een scherm waar u eerder bent geweest.

Sluiten

Hiermee sluit u de Exact programmatuur af.

Bewerken

Ongedaan maken

Hiermee herstelt u de laatste wijziging. Om een wijziging ongedaan te maken kunt u ook de Ctrl-toets tegelijk met de z-toets indrukken.

Knippen

Hiermee verwijdert u geselecteerde gegevens. U kunt de gegevens eventueel op een andere plaats weer plakken.

Kopiëren

Hiermee kopieert u geselecteerde gegevens. U kunt de gegevens eventueel op een andere plaats weer plakken.

Plakken

Hiermee plaatst u de geknipte of gekopieerde gegevens in een door u aangegeven invoerveld.

Help

Help

Hiermee komt u in de helpbestanden van Exact Compact. De helpbestanden zijn per applicatie gesorteerd, waardoor u makkelijker kunt zoeken. Wanneer u bijvoorbeeld in [Compact, Boekingen, Boeken] of (CBI) bent, krijgt u de helpbestanden te zien die betrekking hebben op dit onderwerp. Sinds enkele weken is het mogelijk om de online helpfiles te downloaden. Wanneer u dit heeft gedaan, hoeft u niet eerst naar internet om de release notes te lezen. Wanneer u de helpfiles nog niet heeft gedownload zal het programma vanzelf vragen om een internetverbinding.

Over ...

Hiermee krijgt u extra informatie over uw programmatuur te zien en kunt u onder andere de versie waarin u werkt controleren.

Vorige / Volgende

Hiermee kunt u naar het vorige of volgende record navigeren. Wanneer u bijvoorbeeld in het onderhoudscherm van een debiteur op Volgende klikt wordt het o9nderhoud scherm van de volgende debiteur geopend.

Snel zoeken

Met de optie Zoeken opent u de Snel zoeken functie voor de betreffende administratie. Boven in het scherm verschijnt de zoekbalk waarin kunt zoeken. In Exact Compact+ kunt u alleen snel zoeken op debiteuren.

 

     
 Main Category: Attachments & notes  Document Type: Online help main
 Category:  Security  level: All - 0
 Sub category:  Document ID: 04.457.681
 Assortment:  Date: 17-01-2023
 Release:  Attachment:
 Disclaimer