Systeem > Algemeen > Gebruikersinstellingen
Met behulp van de gebruikersinstellingen kunt u de Exact Globe+-programmatuur aanpassen aan uw persoonlijke voorkeuren. De gebruikersinstellingen gelden voor alle administraties (ze zijn dus niet afhankelijk van de administratie) en kunnen worden ingesteld per gebruiker. Elke gebruiker kan dus zijn of haar eigen instellingen definiëren. De instellingen die u zelf kunt definiëren, zijn ondergebracht op een aantal tabbladen.
Het scherm dat u krijgt bij het opvragen van de gebruikersinstellingen is opgebouwd uit de volgende tabbladen:
Klik op een van de bovenstaande hyperlinks voor meer informatie over dat onderwerp. Let op: een aantal wijzigingen wordt pas doorgevoerd als u Exact Globe+ opnieuw opstart.
Geef hier aan wat de standaardtaal moet zijn van de omschrijvingen van alle stamgegevens. Via de algemene instellingen in [Systeem, Algemeen, Instellingen], kunt u aangeven hoeveel en welke talen u wilt gebruiken voor de omschrijving van stamgegevens. Als u bijvoorbeeld bij de algemene instellingen heeft opgegeven dat 'Taal 1' Nederlands, 'Taal 2' Engels en 'Taal 3' Duits is, kunt u hier bij 'Omschrijvingen in zoekvensters' opgeven welke van deze talen de standaardtaal moet zijn in diverse zoekvensters, bijvoorbeeld voor grootboekrekeningen.
Geef hier aan hoeveel rijen u standaard wilt zien in selectieschermen, bijvoorbeeld voor grootboekrekeningen. U kunt hier een getal opgeven van minimaal 1 en maximaal 50. Als u hier bijvoorbeeld 10 opgeeft, krijgt u bij het opvragen van grootboekrekeningen maximaal 10 grootboekrekeningen tegelijk te zien. Als u op 'Volgende' klikt, krijgt u de volgende 10 grootboekrekeningen te zien, enzovoort.
In het selectiescherm kan het aantal rijen aangepast worden naar een ander aantal, maar na het sluiten van het selectiescherm en het opnieuw opstarten van het selectiescherm worden weer maximaal 50 rijen getoond. Door middel van de knoppen 'Volgende' en 'Vorige' kan gebladerd worden tussen de verschillende rijen.
Selecteer dit selectievakje om de bronnen batch per batch te laden terwijl je naar beneden scrolt. Als het selectievakje niet is aangevinkt, worden alle bronnen in één keer geladen. Dit kan de prestaties van het scherm vertragen. Dit selectievakje is standaard aangevinkt. De lazy loading-functionaliteit is beschikbaar voor een aantal schermen in de volgende modules:
Hier kunt u aangeven welke opties moeten worden weergegeven als u ergens in een bepaald invoerscherm op F5 drukt als er al een waarde is ingevoerd of wordt voorgesteld. Stel bijvoorbeeld dat u in een scherm voor het invoeren van boekingen BTW-code 3 heeft ingevoerd, terwijl deze niet bestaat. Dit is een zogenaamde 'Ongeldige referentie'. Exact gaat dan na wat u op dit scherm bij 'Ongeldige referentie' heeft aangegeven. Als BTW-code 3 wel bestaat maar al is ingevoerd, kijkt Exact wat u hier heeft aangegeven bij 'Gegeven bestaat reeds'. Afhankelijk wat u hier heeft aangegeven, zal Exact u de volgende mogelijkheden bieden
Als u deze optie aanvinkt dan zult u de vraag of u de debiteur- of medewerkergegevens wilt wijzigen, niet meer krijgen tijdens het invoeren van verkooporders of -facturen.
Bij het invoeren van een verkooporder of -factuur heeft u in de vraag of u de debiteur- of medewerkergegevens wilt wijzigen de mogelijkheid om de optie 'Niet meer vragen' aan te vinken. In dat geval zal bijvoorbeeld alleen de vraag om de medewerker in de debiteurgegevens te wijzigen niet meer naar voren komen. Ook als de gebruikersinstelling 'Niet meer vragen' uitgevinkt is, zal deze specifieke vraag niet meer naar voren komen. Indien u vervolgens toch wilt dat de vraag weer naar voren komt, dan klikt u in de gebruikersinstellingen op de knop 'Herstellen'.
De standaardprinter staat hier weergegeven. De standaardprinter kunt u hier niet wijzigen.
Hier kunt u een andere printer selecteren. Bijvoorbeeld wanneer u gebruik maakt van meerdere printers, dan kunt u bij specifiek de printer selecteren die u wilt gebruiken.
Deze optie kunt u aanvinken als u gebruik wilt maken van afdrukvoorbeeld.
Houd er rekening mee dat deze sectie niet beschikbaar is als bij de sectie E-mail op de pagina E-mailinstellingen een andere optie is geselecteerd dan Gebruikersinstellingen.
Hier kun je kiezen tussen Netwerk en Lokaal pad. Beide opties hebben verschillende functionaliteit.
Als je Netwerk kiest, zie je de volgende velden:
Vul hier de gewenste SMTP-server in.
Vul hier de gewenste SMTP-poort in.
Vink deze optie aan om SSL-beveiliging te gebruiken.
Als je Lokaal pad kiest, zie je de volgende velden:
Vul de gewenste directory in of klik op . Deze map wordt gebruikt om e-mails op te slaan.
Vul de POP3-account van de server in.
Vul het standaarde-mailadres van de afzender in. Dit adres wordt gebruikt om rapporten op te halen en om teste-mails te versturen. Je kunt indien nodig ook andere e-mailadressen opgeven om rapporten te ontvangen.
Vul hier het antwoorde-mailadres in als dit een ander adres is dan degene die is ingevuld bij E-mailadres.
Deze sectie wordt niet weergegeven als je Lokaal pad selecteert als e-mailoptie voor SMTP.
Kies deze optie om de basismethode te gebruiken.
Kies deze optie om de Secure Password Authentication-methode te gebruiken.
Opmerking: De velden Gebruiker en Wachtwoord worden uitgeschakeld als je deze optie kiest.
Vul de gebruikersnaam in voor de SMTP-functie.
Vul het wachtwoord van de gebruiker in.
Hier kunt u notities zien met betrekking tot dit tabblad. Hier wordt aanvullende informatie getoond over de geselecteerde optie. Zo is bijvoorbeeld bij het selecteren van de optie 'Outlook' vereist dat Microsoft Office (inclusief MS Outlook) is geïnstalleerd. Dat wordt dan hier aangegeven.
Onderin het scherm staan de volgende knoppen:
Door middel van deze knop kunt u de wijzigingen weer ongedaan maken en de standaardwaarden herstellen.
De wijzigingen kunt u door middel van deze knop bewaren.
Met deze knop sluit u de gebruikersinstellingen en komt u weer in het hoofdmenu terug.