In de lay-out editor: Bewerken ➔ Toevoegen ➔ Databaseveld.
Gegevens die in Exact zijn ingegeven in onderhoudschermen (bijvoorbeeld artikelen onderhouden) of in invoerschermen (facturen invoeren) komen alleen op een lay-out terecht als deze als databaseveld zijn opgenomen. Als er een lay-out geopend is (lay-outs onderhouden: [Systeem, Algemeen, Instellingen, Documenten, ... ]; openen bestaande lay-out: [Bestand, Open]), kunnen er databasevelden aan de lay-out worden toegevoegd via [Toevoegen, Databaseveld...], of door met de rechtermuisknop in de lay-out te klikken en te kiezen voor [Nieuw databaseveld...].
Dit document geeft uitleg over het toevoegen van databasevelden in lay-outs.
Bovenaan in het scherm kunt u het blok selecteren waarvan u een databaseveld op de lay-out wilt opnemen.
De bij het blok behorende velden staan op alfabetische volgorde eronder weergegeven. Een van deze velden kunt u selecteren om aan de lay-out toe te voegen.
De lengte, dus het aantal posities van het veld dat geselecteerd is. Als omschrijving langer is dan dit aantal posities, zal de omschrijving automatisch op de volgende regel verder gaan.
Een tekst die altijd voor/na een databaseveld wordt afgedrukt als het databaseveld bestaat.
Voor de uitlijning zijn er vier mogelijkheden:
Hiermee kan de kleur van de verschillende velden bepaald worden.
Afhankelijk van het veld dat u kiest, heeft u nog een aantal extra opties:
Als een omschrijving langer is dan de veldlengte, dan gaat de omschrijving verder op de regel eronder. Deze optie zorgt ervoor dat de regels volledig gevuld worden, de woorden worden dus afgebroken. Hierbij wordt geen rekening gehouden met lettergrepen. Staat deze optie uit, dan staat het gehele woord (dat niet meer op de regel past) op de regel eronder.
Hier kunt u al of niet aanvinken of de getallen moeten zijn voorzien van een duizendtalscheidingsteken.
Stel dat u werkt met extreem grote of kleine getallen, dan kunt u aangeven in welke eenheid u de gegevens wilt zien. Stel dat u 47.000.000 wilt zien als 47, dan geeft u achter eenheid 1.000.000 in.
Wordt deze optie aangevinkt, dan wordt de datum weergegeven als bijvoorbeeld 01-01-2002. Staat deze optie uit, dan wordt dezelfde datum weergegeven als 01-01-02
Deze optie voorkomt dat bijvoorbeeld een zelfde omschrijving op verschillende regels onder elkaar steeds weer wordt weergegeven.
Door te kiezen voor Precisie definiëren kunt u zelf aangeven hoeveel cijfers er achter de komma zichtbaar moeten zijn. Met de instelling 'Na de komma'=2 zal het bedrag 123456,789 worden afgerond tot 123456,79. Met de instelling 'Na de komma'=0 wordt het bedrag afgerond tot 123457. Voor de berekening van het totaalbedrag en voor de financiële afhandeling in de administratie, wordt altijd het onafgeronde bedrag gebruikt. Het getal 'Voor de komma' is van minder groot belang, aangezien het bedrag altijd volledig wordt weergegeven. Dus ook met de instelling 'Voor de komma'= 2 zal het bedrag 123457 volledig getoond worden. Met de instelling 'Voor de komma' kunt u zelf inschatten in welke orde van grootte uw bedragen zijn, zodat de kolom de juiste breedte krijgt. Indien u hier kiest voor Prijsprecisie of Precisie voor bedragen, dan wordt gekeken welke precisie exact hanteert voor de prijzen / bedragen en wordt deze precisie overgenomen. De precisie voor prijzen en bedragen kan worden ingesteld via de valuta waarin het bedrag wordt weergegeven [Systeem, Financieel, Valutasoorten]
Deze optie is alleen zichtbaar voor bedragen en alleen als u in de instellingen heeft aangegeven dat u gebruik maakt van een secundaire valuta. Indien u deze optie aanvinkt, dan worden de bedragen van dit veld in de secundaire valuta weergegeven.
Deze optie voorkomt dat exact nullen gaat invullen in lege velden.
Als u op OK klikt staat het databaseveld op de lay-out. U kunt dit veld met de muis of met de pijltjes toetsen verplaatsen naar de juiste plek. Vervolgens heeft u nog de mogelijkheid de opmaak van het veld te wijzigen: lettertype, lettergrootte, vet, cursief en/of onderstreept.