One moment please...
 
 
Exact Globe   
 

Aankoop- en verkoopboeking invoeren

Introductie

Introductie

U kunt aankoopfacturen boeken in een aankoopdagboek en verkoopfacturen in een verkoopdagboek via [Financieel, Boekingen, Invoeren/Aanpassen].

Dit heeft twee gevolgen:

  • Aan- en verkopen worden vastgelegd in het grootboek.
  • Er wordt automatisch een openstaande post gegenereerd voor de gekozen debiteur of crediteur.


Uitleg

Aangezien het invoeren van aan- en verkoopboekingen op een vergelijkbare wijze plaatsvindt, zal hier het invoeren van een aankoopboeking worden besproken.

Bovenaan krijgt u een informatiebalk met de gegevens van het dagboek, aangifteperiode, boekstuknummer en het totaal bedrag.

Kopregel



Dagboek
Klik op het dagboek waarin u boekingen wilt invoeren.

Boekingsdatum
In dit veld kunt u de mutatiedatum invoeren. Wanneer u de boeking afsluit en een nieuwe aanmaakt wordt automatisch de datum uit de vorige boeking overgenomen. Deze datum moet cronologisch ophogend zijn.

Boekstuknummer
In eerste instantie wordt het boekstuknummer getoond dat hoort bij het boekjaar waarin u nu aan het boeken bent. Als u een boeking wilt maken in een vorig jaar, kunt u dit veld gewoon overslaan. U vult dan in het veld 'Datum' de gewenste datum van het vorige jaar in. Als u op ENTER drukt, zal het boekstuknummer worden gewijzigd in het boekstuknummer van het vorig jaar.
U kunt dit nummer niet op deze plaats wijzigen, maar wel via Dagboeken onderhouden of indien u de module Accountancy
heeft.

Debiteur/Crediteur
Kies de debiteur of de crediteur voor wie u een factuur invoert. U kunt het nummer of de naam (met *) opgeven. Wanneer u de boeking sluit, wordt de debiteuren- of crediteurensubadministratie onmiddellijk bijgewerkt. U kunt de debiteur (of crediteur) via Debiteuren (Crediteuren) onderhouden koppelen aan een specifieke grootboekrekening. Als u dit doet, kunt u deze debiteur (of crediteur) alleen gebruiken in een aankoopboek of verkoopboek waaraan die grootboekrekening is gekoppeld.

N.B. Bij het invoeren van een aankoopboeking kunt u na het invoeren van het crediteurnummer via het 'Te ontvangen facturen' schermopenen in geval dat u bestellingen heeft lopen bij deze crediteur. U kunt vanuit dit scherm de gefactureerde artikelen selecteren en boeken. Op deze manier hoeft u niet zelf de boekingsregels in te voeren, maar worden deze automatisch aangemaakt aan de hand van de bestelling. Eventueel kunt u deze aangemaakte boeking wijzigen.

Factuurdatum
Hier kan u de datum van het factuur ingeven. Op deze manier kunt u boekingen op rapportage gebied in een andere periode laten presenteren.

Uw referentie
Hier kunt u een referentie opgeven, bijvoorbeeld het ordernummer van uw klant of leverancier. Dit veld is verplicht.

Valuta
Als u bij het onderhouden van het dagboek het veld 'Variabele valuta' heeft aangevinkt, kunt u de valuta invoeren waarop de boeking betrekking heeft. Standaard wordt dit veld ingevuld met de standaardvaluta van de debiteur/crediteur. Als deze leeg is, wordt de standaardvaluta van de administratie gebruikt.

Aankoopboeking: Als u aankoopfactuur inboekt aan de hand van een ontvangst of bestelling en deze is niet ingevoerd met de standaardvaluta van de crediteur, wordt deze omgerekend naar de valuta van de crediteur.

Bedrag
Voer het totale factuurbedrag in, inclusief BTW, maar exclusief kredietbeperking of betalingskorting. Dit bedrag wordt verwerkt in de vaste tegenrekening die is gekoppeld aan het dagboek.

Soort factuur
Hier wordt aangegeven wat voor soort factuur het betreft. Afhankelijk van of u in het aan- of verkoopboek boekt of dat het een positief of  negatief bedrag zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Verkoopfactuur
  • Aankoopfactuur
  • Creditnota Verkoop
  • Creditnota Aankoop

Omschrijving
Hier kunt u een omschrijving opgeven. Deze wordt gebruikt in verschillende overzichten.

Projectcode
In dit veld kunt u een projectcode opgeven voor de factuur. Dit veld is alleen beschikbaar als u de module Project in uw licentie heeft. U kunt alleen actieve projecten kiezen.

   Bijlage
Met deze knop heeft u de mogelijkheid om een bijlage aan deze boeking toe te voegen.

Betalingsvoorwaarde
Hier kunt u een van de door u aangelegde betalingscondities koppelen. Als u via Debiteuren/Crediteuren onderhouden betalingscondities koppelt, wordt dit veld automatisch gevuld. Aan de hand van deze gegevens wordt onder andere de vervaldatum van de factuur berekend.

Boekingsregels

In de boekingsregel bevinden zich de volgende velden (afhankelijk van uw licentie). Via de knop 'Kolommen aanpassen' kunt u kolommen toevoegen of weglaten.

Artikelcode
Hier kunt u een artikelcode koppelen aan de boeking. Als u een serieartikel selecteert, bent u ook verplicht om een serienummer in te geven. Dit serienummer betreft het serienummer van een activum en niet van een serie/batch-artikel.

Artikel - Omschrijving
In dit veld wordt de artikelomschrijving getoond, als u in de boeking een artikel heeft geselecteerd.

Grootboekrekening
Kies de grootboekrekening waarop het bedrag van de boekingsregel moet worden geboekt. Mogelijk kunt u bepaalde rekeningen niet kiezen, om een van de volgende redenen:

  • De rekening is geblokkeerd of de rekening is een lege rekening of een subtotaalrekening. 
  • De rekening is de vaste tegenrekening die is gekoppeld aan een dagboek.

Rekening - Omschrijving
In dit veld wordt de omschrijving van de grootboekrekening getoond.

Resource
In dit veld kunt u de resource invoeren waarop deze boekingsregel betrekking heeft.

Kostenplaats / Kostendrager  
U kunt het bedrag van de regel boeken op een kostenplaats of een kostendrager, mits deze optie voor de geselecteerde grootboekrekening is ingeschakeld.
Dit veld wordt automatisch gevuld. Er wordt eerst gekeken of aan de grootboekrekening een kostenplaats als standaard is gekoppeld. Als dit het geval is, wordt deze voorgesteld. Als dit niet het geval is, wordt de kostenplaats van de resource die aan de debiteur/crediteur gekoppeld is genomen. Indien er geen resource aan de debiteur/crediteur gekoppeld is wordt de kostenplaats genomen die aan de resource is gekoppeld welke de boeking invoert.

Aantal
Voer desgewenst een aantal in. Dit aantal wordt weergegeven in overzichten, bijvoorbeeld van bepaalde kostenplaatsen en kostendragers.

BTW
De BTW-code die is gekoppeld aan de debiteur of crediteur of aan de gekozen grootboekrekening, wordt als suggestie getoond. Wanneer boekingen zijn verwerkt, worden de BTW-bedragen op de juiste grootboekrekeningen geboekt.

Bedrag
De gekozen BTW-code bepaalt welk bedrag u moet invoeren. De BTW-code kan van toepassing zijn op bedragen exclusief of inclusief BTW.

BTW-bedrag
De berekening van het BTW-bedrag wordt gebaseerd op de BTW-code die u hebt gekozen in ‘BTW’. U kunt het weergegeven BTW-bedrag wijzigen.

Magazijn 
In dit veld kunt u het magazijn selecteren van het desbetreffende artikel (alleen als u over een logistieke module beschikt). Heeft u in het veld 'Artikelcode' een artikel ingevoerd, is dit een verplicht veld. 

Projectcode
Extra omschrijving per boekingsregel.

Omschrijving
Hier kunt u een omschrijving opgeven.

BTW informatie

In dit gedeelte krijgt u de informatie betreffende de ingevoerde BTW gegevens

BTW-code
Per BTW-code en indien in een aankoopdagboek per type BTW vak ( Goederen – 81, Diensten – 82 of Investeringen – 82) alle BTW bedragen.

De knoppen

Bewaren

Met deze knop kunt u een eerder ingevoerde boeking bewaren.

Bewerken
Met deze knop kunt u een eerder ingevoerde boeking definitief verwerken als alle voorgaande boekingen in hetzelfde dagboek ook verwerkt zijn.

Sluiten
Als u een verkoopboeking heeft afgerond, kunt u deze knop gebruiken om de boeking af te sluiten en terug te keren naar het scherm met uw dagboeken.

Gerelateerde onderwerpen

     
 Main Category: Support Product Know How  Document Type: Online help main
 Category: On-line help files  Security  level: All - 0
 Sub category: Details  Document ID: 06.554.541
 Assortment:  Date: 19-05-2018
 Release:  Attachment:
 Disclaimer

Tags
No tags added