One moment please...
 
 
Elektronische aangifte   
 

Het aanvragen en importeren van een KPN certificaat met Exact Online Aangifte

Wanneer u werkt met Exact Financials, Exact Globe 2000, Exact Compact 2000, Exact (Globe) voor Windows, Exact (Globe) voor Dos of Exact HT en u verstuurt uw aangiftes naar de Belastingdienst dient u gebruik te gaan maken van Exact Online Aangifte voor het versturen van de aangiftes. Voor het aanmaken van de aangifte zelf verandert er niets. De aangiftes kunt u blijven aanmaken via Exact Financials, Exact Globe 2000, Exact Compact 2000, Exact (Globe) voor Windows, Exact (Globe) voor Dos of Exact HT. Alleen dient u voor het versturen gebruik te maken van Exact Online Aangifte.

Wanneer u uw aangiftes wilt versturen naar de belastingdienst en hierbij gebruik wilt maken van certificaten dient u de stappen in dit document te doorlopen.

Alles uitklappen | Alles inklappen | Afdrukken
 

Stap 1Stap 2Stap 3Stap 4


   

Stap 1


Abonnee registratie bij KPN

   

Stap 2


Het aanmelden bij Exact Online Aangifte

   

Stap 3


Het aanvragen van een certificaat bij KPN

Stap 4


Het importeren van het KPN Certificaat

Stap 1Stap 2Stap 3Stap 4

 

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een KPN certificaat aanvragen en importeren in Exact Online Aangifte?
Voor informatie over het aanvragen en importeren van een KPN certificaat in Exact Online Aangifte kunt u het bovenstaande stappenplan volgen.

Past Exact de software aan?
Ja, onze software is aangepast. Dit heeft betrekking op Exact Globe Next/Exact Compact, Exact Online en de andere Exact producten waarbij u via Exact Online Aangifte de aangifte kunt versturen. Met de aangepaste software kunt u een KPN certificaat aanvragen, inlezen en uw aangiftes verzenden met het KPN certificaat.

Wat moet ik doen als ik aangifte doe via de site van de belastingdienst?
In dit geval hoeft u niks te doen. Uw aangifte indienen via deze weg maakt geen gebruik van certificaten.

Waar kan ik een KPN certificaat aanvragen?
Via uw aangepaste Exact Software kunt u een KPN certificaat aanvragen. Dit is alleen mogelijk als u zich daarvoor heeft aangemeld als abonnee bij KPN.

Welke stappen moet ik ondernemen om nieuwe certificaten aan te vragen?

  • Allereerst dient u zich te registreren als abonnee bij KPN. Dit is mogelijk via de volgende URL https://kpnbapi.managedpki.com. Wij adviseren u om u zo spoedig mogelijk bij KPN te registreren. Ook wanneer u reeds klant bent bij KPN voor andere diensten dient u zich te registreren.
  • Middels bovenstaande stappenplan een nieuw certificaat aanvragen.

Wat moet ik invullen bij 'Abonneenummer'?
Bij het aanvragen van een KPN dient u een abonneenummer op te geven. Het 'Abonneenummer' betreft uw abonneenummer bij KPN. Dit nummer heeft u van KPN ontvangen wanneer u zich als abonnee heeft geregistreerd bij KPN.

Wat moet ik invullen bij 'Dossiernummer'?
Bij het aanvragen van een KPN certificaat dient u een dossiernummer op te geven. Het 'Dossiernummer' betreft uw dossiernummer bij KPN.

Moet ik overstappen naar Exact Online?
Wanneer u werkt met Exact Financials, Exact Globe 2000, Exact Compact 2000, Exact (Globe) voor Windows, Exact (Globe) voor Dos of Exact HT dan dient u voor het aanvragen van nieuwe certificaten en voor het versturen van uw aangiftes gebruik te gaan maken van Exact Online Aangifte. Dit heeft alléén betrekking op het versturen van de aangiftes.

Wat kost Exact Online Aangifte?
Voor klanten met een geldige onderhoudsovereenkomst zijn er geen extra kosten verbonden aan het gebruik van Exact Online Aangifte.

Wanneer kan ik een KPN certificaat aanvragen?
U dient zich eerst als abonnee te registreren bij KPN. Wanneer u reactie en een abonneenummer van KPN heeft ontvangen kunt via Exact Globe Next/Compact, Exact Online Aangifte of Exact Online een certificaat aanvragen.

Hoe lang duurt het voordat ik een reactie en abonneenummer ontvang van KPN?
Raadpleeg de website van KPN voor meer informatie: https://kpnbapi.managedpki.com/.

Moet ik een update uitvoeren?
Wanneer u werkt met Exact Financials, Exact Globe 2000, Exact Compact 2000, Exact (Globe) voor Windows, Exact (Globe) voor Dos of Exact HT hoeft u geen update van de programmatuur uit te voeren. U dient zich in dit geval wel aan te melden bij Exact Online Aangifte.

Moet ik nogmaals KPN certificaten via de Exact programmatuur aanvragen wanneer ik deze reeds heb aangevraagd via een ander pakket (bijvoorbeeld van Elsevier)?
De KPN certificaten die u via een ander pakket heeft aangevraagd kunt u importeren in de Exact programmatuur. Het is in dit geval niet nodig om nogmaals de KPN certificaten aan te vragen via de Exact programmatuur.

Hoe kan ik de KPN certificaten die ik via een ander pakket (bijvoorbeeld van Elsevier) heb aangevraagd importeren?
Dit is mogelijk aan de hand van het volgende stappenplan: Exact Online Aangifte

Wat moet ik doen wanneer ik op 1 juli 2013 nog niet over een KPN certificaat beschik voor het versturen van loonaangiftes?
Als u gebruik maakt van BAPI-PIN voor het versturen van uw loonaangiften, dan moet u uw BAPI-PIN vervangen door een KPN BAPI-certificaat. Vanaf 1 juli 2013 is BAPI-PIN niet meer geldig en kunt u geen loonaangiften meer insturen met een BAPI-PIN. Wanneer u op 1 juli 2013 nog geen KPN certificaat heeft aangevraagd en geïmporteerd dan dient u het volgende te doen:

  • Vraag zo snel mogelijk een certificaat aan bij KPN. U dient er rekening mee te houden dat deze procedure enige tijd in beslag kan nemen (30 dagen).
  • Importeer het certificaat in uw Exact product. Voor het aanvragen en importeren van de certificaten kunt u gebruik maken van het stappenplan.

Ik heb een brief ontvangen dat ik mijn KPN BAPI-certificaat moet aanmelden bij de Belastingdienst. Wat moet ik nu doen?
Alle KPN-certificaathouders, die hun certificaat nog niet hebben aangemeld bij de Belastingdienst (en daardoor nog geen aangifte kunnen doen met het certificaat), hebben een brief ontvangen. In het volgende document vindt u informatie over deze brief en de stappen die u dient uit te voeren.

Hoe om te gaan wanneer mijn bedrijf meerdere vestigingen met één KvK nummer heeft of meerdere vestigingen met ieder een eigen KvK nummer?
Het antwoord op deze en andere vragen kunt u vinden op de website van KPN: https://kpnbapi.managedpki.com/vragen/

Kunnen we PKI certificaten gebruiken voor loonaangifte?
Dat is op dit moment nog niet mogelijk.

Wij doen omzetbelasting en loonaangifte in één administratie, kunnen we dezelfde certificaten gebruiken?
T/m 1 januari kunt u dezelfde certificaten gebruiken, mits u beide belastingstromen aangemeld heeft. Vanaf 1 januari dient u voor de omzetbelasting gebruik te maken van een PKI certificaat.

 

Gerelateerde onderwerpen

     
 Main Category: Attachments & notes  Document Type: Support - On-line help
 Category:  Security  level: All - 0
 Sub category:  Document ID: 23.276.323
 Assortment:  Date: 15-06-2021
 Release:  Attachment:
 Disclaimer