One moment please...
 
 
Exact Globe   
 

Hoe kan ik omgaan met de veranderingen omtrent de omzetbelasting voor verkopen aan buitenlandse klanten binnen de EU (MOSS)?

Vanaf 1 januari 2015 worden in de EU nieuwe regelingen geïmplementeerd. Hierbij dient de omzetbelasting niet meer worden ingediend/betaald in het land waar de verkoper bevestigd is maar echter in het land waar de klant bevestigd is. Om dit makkelijker te maken heeft de EU een nieuw proces geïmplementeerd: VAT Mini One Stop Shop (of MOSS).

Voor meer informatie:

In Exact Globe Next kunnen deze wijzigingen vooralsnog op de volgende manier worden toegepast:

 1. Maak BTW codes aan voor ieder EU lidstaat waar uw debiteuren gevestigd zijn. Belangrijk is het om deze codes niet met BTW vakken te koppelen.
  Wij adviseren om aparte grootboekrekeningen 'Af te dragen' aan te maken voor buitenlandse klanten.
 2. Koppel deze BTW codes met de desbetreffende debiteuren.
  In een factuur wordt dus deze 'buitenlandse' BTW code voorgesteld als er gefactureerd wordt naar een desbetreffende klant (in plaats van de binnenlandse BTW code gekoppeld aan het artikel).
 3. Voor de aanmelding MOSS bij de Nederlandse BTW is een rapport nodig om de bedragen te calculeren. Hiervoor kan een financiële spilanalyse gemaakt worden (of een ander rapport als dat gewenst is). Kies hierbij voor de BTW codes op de ene as en het land van de debiteur op de andere as. Hiermee krijgt u dus de cijfers voor de aanmelding MOSS.
 4. Voor de aanmelding MOSS logt u in op het persoonlijk domein van de belastingdienst. De aanmelding is vooralsnog handmatig en per kwartaal.
 5. Het totaal te betalen bedrag wordt ook als conventionele factuur in het systeem ingevoerd.
 6. Aan het einde van het proces voert u een memoriaal boeking in om de grootboekrekeningen van de 'buitenlandse' BTW codes 'leeg' te boeken.

Dit proces is bedoeld voor het automatische koppelen van BTW codes met facturen/posten. Voor de volgende twee scenario's zijn de BTW codes handmatig in te voeren:

 • Het scenario waarbij artikelen verkocht worden die in het desbetreffende land onder verschillende BTW tarieven vallen
 • Het scenario waarbij in één factuur artikelen worden verkocht die onder de MOSS regeling vallen en artikelen die niet onder de MOSS vallen

     
 Main Category: Attachments & notes  Document Type: Know how
 Category:  Security  level: All - 0
 Sub category:  Document ID: 26.179.993
 Assortment:  Date: 14-06-2021
 Release:  Attachment:
 Disclaimer

Tags
No tags added