One moment please...
 

In de lijstschermen van de Exact AEC modules kunt u voor een groot deel zelf bepalen welke informatie getoond wordt. De werkwijze is voor alle modules hetzelfde.

Aanmaken Filters

Aanmaken/wijzigen filters en filtermappen

  • Door in het scherm ‘selectie’ te gaan staan met rechtermuisknop en vervolgens toevoegen te kiezen of de toetsencombinatie ‘Ctr+N’ te gebruiken kan een filter of filtermap worden toegevoegd/aangemaakt.

  • U dient hier de naam van het filter of filtermap aan te geven. Tevens dient u een keuze te maken of u een filter of filtermap wilt aanmaken. Indien u na het invullen van de naam OK geeft maakt u een filter aan. Wanneer u ook ‘Aanmaken als filtermap’ aanvinkt maakt u een filtermap aan. De optie ‘SQL Map’ wordt later behandeld.

  • Bij keuze 'Aanmaken uit importbestand' wordt een filter geïmporteerd en als map aangemaakt. Lees hier meer over bij Importeren / Exporteren filters.

Gerelateerde tabellen

  • Per filter of filtermap dient u één of meerdere ‘gerelateerde tabellen’ aan te vinken. Elke ‘Gerelateerde tabel’ geeft een aantal velden, welke beschikbaar komen voor het aanmaken van een filter. De tabel ‘Relaties’ geeft bijvoorbeeld algemene velden over de relatie, zoals naam, adres, geslacht. De tabel ‘Titelatuur’ geeft velden over de titelatuur, de tabel ‘Relatie statussen’ over de status van de relaties. Hierbij geldt hoe minder gerelateerde tabellen u aanvinkt, hoe sneller het filter werkt. Dit heeft te maken met aantal velden dat wordt aangeboden. U kunt zich voorstellen dat velden die worden aangeboden en waar niets mee gedaan wordt tot vertraging leidt.

  • Indien u een filter wilt aanmaken op de naam van de relaties, hoeft u alleen de ‘gerelateerde tabel Relaties’ aan te vinken. Titelatuur, functies enz. heeft u dan niet nodig. Per tabel die u aanvinkt krijgt u een aantal velden ter beschikking waarmee u uw filter kunt opbouwen. Indien u wilt filteren op bijvoorbeeld status of functies, dient u de des gewenste ‘gerelateerde tabellen’ aan te vinken.

  • Voor een filtermap kunt u ook aangeven met welke gerelateerde tabellen u wilt werken. Elk filter die in een filtermap wordt aangemaakt neemt de standaard van de filtermap over.

Filterdefinitie

In het tabblad ‘Filter definitie’ dient u het daadwerkelijke filter aan te maken.

In het filter hieronder is een criterium aangemaakt die alle relaties die in de zoekcode de letters ‘kam’ bevatten presenteert.

  • Heeft verder geen waarde voor het criterium. Wanneer u hier op klikt met de muis heeft u de keuze om een criterium of groep toe te voegen en de keuze om het criterium te verwijderen.
  • Bij de tweede kolom in dit geval gevuld met ‘Zoekcode' kunt u het veld selecteren waarop dit criterium van toepassing is. De velden waaruit u hier kunt kiezen is afhankelijk van ‘gerelateerde tabellen’ die u heeft geselecteerd.
  •  In de derde kolom in dit geval gevuld met ‘bevat’ kan worden aangeven waar het veld (in dit geval de zoekcode) aan moet worden voldoen. De velden waaruit u kunt kiezen:
    • Is gelijk aan
    • Is ongelijk aan
    • Is kleiner dan
    • Is kleiner of gelijk aan
    • Is groter dan
    • Is groter of gelijk aan
    • Als, Hierbij kunt u aangeven op welke positie iets moet staan.
      • %AR%, betekend dat ergens in het veld AR moet staan % geeft aan dat er wat voorkomt of achter komt. De lengte hiervan maakt niet uit. Gevonden kan dan bijvoorbeeld worden: Larsen, Maarsen. Het maakt dus niet uit wat er voor of na AR  komt, hij zoekt naar de combinatie AR ergens in het woord. Uiteraard kan dit ook met getallen.
      • _ _AR%, het _ teken geeft een positie aan. Het maakt verder niet uit wat er op die plek staat. In dit geval staan er op positie 1 en 2 een karakter, op postitie 3 en 4 staan de karakters A en R. % geeft wederom aan dat er achter AR een of meerder karakters staan. Nu wordt bijvoorbeeld wel Maarsen gevonden maar niet Larsen.
  • Niet als, werkt net als ‘Als’, maar dan mag AR niet op die positie staan.
  • Is leeg, geeft alleen de velden die niet gevuld zijn.
  • Is niet leeg, geeft alleen de velden die niet leeg zijn.
  • Tussen, hierbij kunnen twee waardes worden opgegeven waartussen het gezochte veld moet liggen. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld een postcode gebied tussen 3300AA en 3400ZZ. Hierbij worden 3300AA en 3400ZZ ook meegenomen in de selectie.
  • Niet tussen, werkt als tussen, maar geeft juist de velden die niet tussen de gegeven waardes liggen.
  • Bevat, geeft velden die het ingegeven bevat geven. Bij voorbeeld de invoer van en, geeft ende, kampen, koenders.
  • Bevat niet, geeft alle velden die de waarde niet bevat.
  • Kolom 4 in dit geval gevuld met ‘kam’ geeft aan wat in dit geval de zoekcode moet bevatten.
  • Indien bij Parameter het vinkje wordt geplaatst heeft u bij het activeren van het filter de mogelijkheid om een waarde in te voeren. Het filter wordt dan niet standaard gevuld met een waarde (zoals in het voorbeeld met kam). Bij het activeren van het filter komt Exact AEC met een vraagstelling en dient u de waarde op te geven. Zie onderstaand plaatje:

Als het criterium niet wordt opgegeven als parameter wordt aangeven dat de zoekcode ‘kam’ moet bevatten. Indien u dit filter toepast krijgt u in bijvoorbeeld de module Relaties alle relaties op het scherm die in de zoekcode ‘kam’ bevatten

 

Filter met meerdere criteria

Exact AEC biedt de mogelijkheid om een combinatie van criteria aanmaken. De werkwijze wordt hieronder beschreven. Allereerst kan worden aangegeven of het bij een combinatie gaat om ‘Of’ of ‘En", dit noemen we de groep. Wanneer u voor ‘En’ kiest moet het filter voldoen aan beide of meerdere criteria.  Bij ‘Of’ moet de voorwaarden aan 1 van de opgegeven waarden voldoen.

Ook is het mogelijk om een combinatie van meerdere groepen te maken. In figuur 13 ziet u hier een voorbeeld van. Groepen kunt u aanmaken door op knopje met drie puntjes te klikken. U heeft hier de keuze ‘Voeg groep toe’. Het filter in bovenstaand plaatjs heeft een criterium en een extra groep die twee criteria bevat. Standaard staat het filter op ‘OF’. Het filter geeft een selectie die aan criterium één moet voldoen, een telefoonnummer dat begint met ‘030’ of het moet voldoen aan de groep ‘EN’ die twee criteria bevat, waarbij aan allebei de criteria moet worden voldaan. Namelijk alle relaties die in de zoekcode ‘kam’ hebben staan en als postplaats ‘utr’ bevatten.

Gebruik van filters

De toepassing en gebruik van filters is uitgebreid beschreven bij de scherm beschrijving. Zie Informatie over Filters.

Een filter verwijderen

Klik met de rechtermuisknop op het filter wat u wilt verwijderen en op de vraag of u het filter wilt verwijderen, klikt u Ja.

SQL Folder Map

Het aanmaken van een ‘SQL Folder Map’ gaat op via de zelfde weg als het aanmaken van filter of filtermap. Echter kunnen deze alleen worden aangemaakt als u bent ingelogd als beheerder. Deze filters zijn deels dynamisch in de filtersnodes die ze ophalen op basis van bijvoorbeeld stamgegevens.

Het aanmaken van deze mappen is specialistisch programmeerwerk en wordt daarom niet uitgebreid behandeld in deze handleiding.

Door in het scherm ‘selectie’ te gaan staan met rechtermuisknop en vervolgens toevoegen te kiezen of de toetsencombinatie ‘Ctr+N’ te gebruiken kunt u een SQL Folder Map toevoegen/aanmaken. U geeft de naam in bij Filternaam en vinkt zowel ‘Aanmaken als filtermap’ en ‘SQL Map’.

Door het aanvinken van ‘SQL Map’ krijgt u in het vervolg scherm een extra tabblad te zien ‘SQL Folder Map’.  Dit tabblad is opgesplitst in ‘hoofdmap SQL’ en ‘Filtermap SQL’

Filter Exporteren

Indien u een filter of filtermap heeft aangemaakt en deze moet voor meerdere gebruikers beschikbaar zijn, kunt u deze exporteren. U gaat op het te exporteren filter staan met rechtermuisknop en kiest voor exporteren of u maakt gebruik van de toetsencombinatie ‘Ctrl+E’ U geeft de locatie op uw harde schijf aan waar het bestand moet worden opgeslagen (wellicht een standaard locatie) en slaat deze op.

Filter Importeren

Om een filter of filtermap te importeren, dient u eerst een nieuwe filter of filtermap aan te maken, zoals omschreven in paragraaf 3.1. U geeft deze enkel de gewenste naam (de gerelateerde tabellen hoeft u niet in te vullen). Vervolgens gaat u op dit filter of filtermap staan met rechtermuisknop. U dient vervolgens ‘importeren > filter importeren’ te keizen of de toetsencombinatie ‘Ctrl+I’ te gebruiken. U geeft nu de locatie van en het bestand welke het te importeren filter of filtermap bevat en importeert deze.

Veranderen van de volgorde van de filters

Het is mogelijk om de volgorde te veranderen van de filters. Indien u een filter wilt verplaatsen in de lijst wilt hebben, gaat u met rechtermuisknop op het te verplaatsen filter staan. U heeft dan de mogelijkheid om te kiezen uit omhoog of omlaag plaatsen. Het zelfde resultaat kunt u ook verkrijgen door middel van de toetsen combinaties ‘Ctrl+Up’ en ‘Ctrl+Down’.

Record limiet

Het kan gebeuren dat er bij het toepassen van een filter veel gegevens gepresenteerd worden. Wellicht zoveel dat het enige tijd duurt voordat alle gegevens gepresenteerd worden. Hier geldt: Hoe meer velden getoond moeten worden in het lijstscherm, hoe langer het duurt dat al deze gegevens getoond worden. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk dat de filters goed gedefinieerd worden. En eventueel een ‘Record limiet’ in te stellen.

U dient deze u in te stellen bij uw instellingen. Hier komt u door in de titelbalk naar ‘extra’ te gaan en vervolgens ‘instellingen’ te kiezen. Hier gaat u naar het tabblad ‘AEC’ en het sub tabblad ‘Gebruiker’.


Indien als Recordlimiet 50 is opgegeven houdt dit in dat bij het toepassen van een filter met meer dan 50 gegevens er een melding verschijnt dat er meer 50 gegevens zullen worden gepresteerd. U heeft de mogelijkheid de toepassing van het filter te stoppen. Het doorgaan kan langer duren.