One moment please...
 
 
Exact AEC Modular   
 

Exact AEC - Calculatie - toevoegen of wijzigen - Tab Staartkosten

Het tabblad Eindblad & Staartkosten is opgedeeld in vier delen: Opslagcorrectie, Staartkosten, Stuurcodes en Totalen, waar de volgende gegevens kunnen worden vastgelegd:

Opslagcorrectie:

Hier kunt u per hoofdgroep een opslagpercentage opgeven.

Op het eindblad, de staart van de begroting, kunnen een aantal correctiepercentages en toeslagen in procenten of guldens worden opgegeven. Deze correctiepercentages kunnen worden berekend over het totaal berekende eindbedrag van de calculatie. Zo is het mogelijk om een correctiepercentage op te geven voor materiaal, arbeid, materieel, onderaannemers en stelposten (en verrekenbare stelposten) en overige kosten. Deze correctiepercentages worden in de calculatie verwerkt maar zijn op de afdruk van de calculatie niet zichtbaar.

Staartkosten:

Op dit gedeelte van het scherm is het mogelijk om de staartkosten van een calculatie in te voeren. Het invoeren van de staartkosten gaat per regel. Deze staartregels kunnen bestaan uit een bedrag, een percentage of een combinatie van beide. In het veld "Over" kunt u opgeven waarover het opgegeven percentage berekend moet worden. Geeft u hier niets in, dan wordt de opgegeven staartregel berekend over het totaalbedrag van de calculatie zonder staartgegevens. Geeft u hier een waarde in, dan wordt het percentage berekend over het totaalbedrag dat berekend is tot en met deze staartregel. Ook is het mogelijk om aan een staartregel een stuurcode toe te kennen. Een stuurcode is een code die gebruikt kan worden voor een sortering. Door het toekennen van een stuurcode aan een regel kunt u ook bereiken dat de staartkosten alleen over deze regel berekend worden.

U kunt bij een staartregel aangeven dat Materiaal, Arbeid, Materieel, Onderaanneming, Stelpost of Overige kosten voor die regel uitgesloten moeten worden. Het is mogelijk om bij een staartregel één of meer vakjes te selecteren. Het opgegeven bedrag of percentage wordt dan verdeeld over de geselecteerde hoofdgroepen. De verdeling van de staartkosten over de geselecteerde vakjes gebeurt verhoudingsgewijs.

De gegevens, die u in kunt vullen zijn:

  • StrtRglVlgn: Staartregelvolgnummer: hier kunt u een regelnummer invullen van een staartkostenregel.

  • StrtOms: Staartomschrijving: hier kunt u een omschrijving invullen van een staartkostenregel.

  • Bedrag: hier kunt u een bedrag invullen dat bij de staartregel behoort.

  • Percentage: hier kunt u een percentage invullen dat bij een staartregel behoort.

  • Over: hier kunt u een regelnummer invullen, waarover de staartkosten berekend moet worden. Vult u hier niets in dan wordt de staartkosten berekend over het totaal van de calculatie.

  • Mata: materiaal: dit vakje kunt u aanvinken als de staartkosten over materiaal berekend moeten worden.

  • Arb: arbeid: dit vakje kunt u aanvinken als de staartkosten over arbeid berekend moeten worden.

  • Mate: materieel: dit vakje kunt u aanvinken als de staartkosten over materieel berekend moeten worden.

  • OndAan: onderaanneming: dit vakje kunt u aanvinken als de staartkosten over onderaanneming berekend moeten worden.

  • Stelpost: dit vakje kunt u aanvinken als de staartkosten over de stelposten berekend moeten worden.

  • OvrgKstn: overige kosten: dit vakje kunt u aanvinken als de staartkosten over de overige kosten berekend moeten worden.

Stuurcodes:

Op dit gedeelte van het scherm kunt u stuurcodes toekennen aan een staartregel.

Hieronder wordt een voorbeeld gegeven van een eindblad. Een stuurcode is een code die gebruikt kan worden voor een sortering. Door het toekennen van een stuurcode aan een regel kunt u ook bereiken dat de staartkosten alleen over deze regel berekend worden. De stuurcodes kunt u definiëren in de stamgegevens.

Voorbeelden van stuurcodes:

 

Totalen:

Op dit gedeelte van het scherm is het mogelijk om totalen van een calculatie zichtbaar te maken. Het selectievakje "Automatisch doorrekenen" geeft u de mogelijkheid om de totalen van de calculatie automatisch te berekenen. Let u hierbij op dat er geen controle plaatsvindt m.b.t. verwijzingen van staartregels waarover de totalen berekend worden. Om tijd en prestatie van uw computer te besparen is het ook mogelijk om zelf aan te geven wanneer de totalen berekend dienen te worden. Tevens vindt er dan een controle plaats op juiste verwijzingen van de ingevoerde staartregels waarover de totalen berekend worden.

Hieronder wordt een voorbeeld gegeven van een eindblad.

     
 Main Category: Support Product Know How  Document Type: Online help main
 Category: Know how  Security  level: All - 0
 Sub category: General  Document ID: 20.259.025
 Assortment:  Date: 26-06-2020
 Release:  Attachment:
 Disclaimer